A nem ismert tartomány

A Star Trek – A nem ismert tartomány (Star Trek: The Undiscovered Country) a Paramount Pictures 1991-ben bemutatott filmje, a Star Trek sci-fi-tévésorozat alapján készült hatodik mozifilm.

A Klingon Birodalom béketárgyalásokat kezd a Föderációval, mivel az egyik holdjuk felrobbanása a gazdasági és ökológiai katasztrófa szélére sodorta őket. Az Enterprise kapja a feladatot, hogy kísérje el Gorkon kancellár hajóját a földi tárgyalásokra. A kíséret közben azonban ismeretlenek Csillagflotta-űrruhában végeznek a kancellárral, és a merényletet az Enterprise kapitányára, Kirkre kenik.

A film története – miszerint dőljön le a fal az űrben is, akár a berlini fal – Leonard Nimoytól származik. Köztudott, hogy a klingonokat a Szovjetunióról mintázták, és a föderációs-klingon viszony is emlékeztet az amerikai-szovjet hidegháborúra. Ez a film az eredeti legénység búcsúja. Gene Roddenberry, az eredeti sorozat alkotója nem sokkal halála előtt látta a filmet. Magyarországon ezt a részt mutatták be legelőször moziban.

Szereplők

Színész Szerep Magyar hang
William Shatner James T. Kirk kapitány Szersén Gyula
Leonard Nimoy Spock Perlaki István
DeForest Kelley Dr. Leonard McCoy orvosi tiszt Dobránszky Zoltán
James Doohan Montgomery Scott Csurka László
George Takei Hikaru Sulu kapitány Varga T. József
Walter Koenig Pavel Chekov parancsnok Felföldi László
Nichelle Nichols Uhura parancsnok Andresz Kati
Grace Lee Whitney Janice Rand Fodor Zsóka
Mark Lenard Sarek nagykövet Juhász Tóth Frigyes
Kim Cattrall Valeris Málnai Zsuzsa
David Warner Gorkon klingon kancellár Simon György
Rosanna DeSoto Azetbur kancellár, Gorkon lánya Prókai Annamária
Christopher Plummer Chang klingon tábornok Gruber Hugó
Kurtwood Smith Föderációs Elnök Juhász Jácint
Leon Russom William “Bill” Smillie, a Csillagflotta parancsnoka Kiss Gábor
Brock Peters Cartwright admirális Kárpáti Tibor
John Schuck Klingon nagykövet Kardos Gábor
Paul Rossilli Kerla parancsnok Barbinek Péter
Iman Martia Simon Mari
Michael Dorn Worf (Az új nemzedék-ben szereplő Worf nagyapja) Uri István
Christian Slater Excelsior kommunikációs tiszt Balázsi Gyula
René Auberjonois West ezredes Palóczi Frigye

Történet

Nyugtalanság keríti hatalmába a klingon anyabolygó, a Kronosz lakosait, miután a Praxis nevű holdjuk felrobban. A hold kulcsfontosságú volt az energia előállítása szempontjából, ráadásul a robbanás beszennyezte a Kronoszt is. Az előrejelzések szerint ez 50 évre tönkretette a légkört. Mivel a planéta már nem képes elegendő oxigénnel ellátni a lakosságot, a Klingon Birodalom úgy dönt, hogy békét köt a Föderációval. A Csillagflotta a USS Enterprise-t küldi, hogy vegyék fel a kapcsolatot Gorkon kancellárral, és kísérjék a Földre. Ez az ötlet nem tetszik James T. Kirk kapitánynak, hiszen fiát egy klingon ölte meg.

Kirkék találkoznak Gorkon csatahajójával, a Kronos 1-gyel a klingon határ közelében. A kapitány meghívja a vendégeket vacsorára az Enterprise fedélzetére. Az összejövetel nem zajlik le zökkenőmentesen, ugyanis vannak, akik nem értenek egyet a békekötéssel, továbbá sokan annak kimenetelén vitatkoznak. A klingonok attól is tartanak, hogy a Föderációnak köszönhetően kultúrájuk idővel szertefoszlik.

Nem sokkal a vacsora után úgy tűnik, hogy az Enterprise tüzet nyit a Kronosz-1-re egy pár torpedóval. A lövések stratégiai pontokat találnak el, és több más rendszerrel együtt a mesterséges gravitáció is megszűnik a klingon hajó fedélzetén. Eközben Csillagflotta űrruhába bújt emberek transzportálnak át a sérült hajóra, és a kancellár szobája felé haladva mindenkit megölnek. Gorkon kancellárt is lelövik, de Chang tábornok sértetlen marad. Kirk és Dr. Leonard McCoy áttranszportál a Kronosz-1-re, hogy segítsenek megmenteni a kancellár életét. Azonban nem járnak sikerrel, a klingonok fogságába kerülnek, akik visszaindulnak velük a Kronoszra. Ott már várja őket Gorkon lánya Azetbur, aki az új kancellár lesz. Ő mindenképpen békét akar, ezért úgy dönt, hogy folytatja a tárgyalást, de azt már egy másik helyszínen kell lebonyolítani. Egy olyan helyen, ami a legtöbb Föderációs és klingon biztonsági tiszt előtt titok marad.

Kirköt és McCoyt a Kronoszon elítélik, és egy gulágszerű börtönbolygóra, a fagyos Rura Pentére szállítják őket, aminek nagy részét mágneses árnyékolás védi. Itt megismerkednek egy alakváltóval, akit Martiának hívnak. Ő elárulja nekik, hogy létezik egy mód a szökésre, és ő segít nekik. Miután átvergődnek a fagyos, jéggel borított felszínen, ahol már az Enterprise érzékeli őket, Martia árulást követ el. Őt viszont megölik a nemrég érkezett klingon őrök. Szerencsére, az Enterprise-nak sikerül épp időben felsugározni őket, majd gyorsan távoznak is klingon területről.

Kirk kapcsolatba lép Hikaru Suluval, a USS Excelsior kapitányával. Mindkét hajó a békekonferencia új helyszíne, a Kithomer felé veszi az irányt. A bolygó felé tartó úton belebotlanak Chang legújabb klingon harci járművébe, amely álcázva is képes tüzelni, anélkül, hogy felfedné hollétét. Ekkor jönnek rá, hogy az Enterprise adatait meghamisították, és valójában Chang hajója tüzelt a kancelláréra. Spock és Dr. McCoy módosítanak egy torpedót, hogy az a klingon hajtóművek plazmaemisszióját érzékelje. Az átalakítás sikeres. Miután a torpedó becsapódik az ellenséges hajóba (felfedve annak helyzetét) az Enterprise és az Excelsior is tüzet nyit rá, és megsemmisíti.

Mindkét hajó legénységének tagjaiból lesugároznak a bolygóra, és megakadályozzák a föderáció elnöke elleni merényletet. A bérgyilkost megölik, az összeesküvőket letartóztatják.

Az Enterprise-nak vissza kellene térnie a Földre, ahol leszerelnék a legénységével együtt. Kirkék azonban még utoljára elhajóznak a mindenségbe.