Star Trek

A Star Trek (gyakran említik Star Trek XI címmel is) egy science fiction-film, a Gene Roddenberry alkotta Star Trek világában játszódó 11. mozifilm. A film producerei a Lost című tévésorozat alkotói, J. J. Abrams (aki egyben a rendező is) és Damon Lindelof. A forgatókönyvet Roberto Orci és Alex Kurtzman írták, akik egyben a film gyártásvezetői is Bryan Burkkel, Jeffrey Chernovval és a Level 1 Entertainment vezetőivel, Bill Todmannel, Edward Milsteinnel és Paul Schwake-kel együtt. A film, mely az eredeti sorozat szereplőit vonultatja fel (más színészekkel) címe egyszerűen csak Star Trek, és 2009. május 7-én mutatták be.

A 2010-es Oscar-gálán négy jelölésből megkapta a legjobb maszknak járó díjat. Ezzel újabb mérföldkő jött el a Star Trek történelmében: ez lett a legelső mozifilm a Star Trek világából, ami elnyerte az akadémiai díjat.

Habár a történet a klasszikus események kezdetéből indul ki, ez már egyértelműen egy alternatív Star Trek-idővonal, kezdve Nero időutazásával és annak következményeivel, beleértve a Vulcan bolygó elpusztítását is. A tér-idő változására és annak hatásaira egyébként a film szereplői is utalnak. De az időutazásoktól függetlenül is láthatóan ez másmilyen világ, mint amit az eredeti történetek mutattak: maga az Enterprise csillaghajó is másmilyen, fejlettebb, formatervezettebb mint az eredeti sorozat hajója, ugyanakkor más föderációs és egyéb hajók, öltözékek, az infrastruktúra vagy épp a szereplők viselkedése is megváltoztak.

Persze ennek prózai magyarázata (is) van: 1966-as években mikor az eredeti Star Trek készült, a CGI meglehetősen gyermek cipőben járt. Az eltelt évtizedek technikai változásai viszont megérlelték, hogy a Star Trek is frissüljön, de ehhez ki kellett lépni a régóta kevéssé változó eredeti idővonalból, és a történet elejének elmesélésével elindítani egy újat.

Itt megjegyzendő, hogy a filmben utalnak a sok vitát kiváltó legutóbbi Star Trek sorozat, a Star Trek: Enterprise főhősére, Archer kapitányra is, ezért a sorozat nyilvánvalóan már ehhez az új Star Trek-világhoz fog kapcsolódni. Ez a sorozat készítésekor még nem volt előre látható, de elképzelhető, hogy a két történet összevonására pont a sorozatot ért bírálatok miatt került sor.

Szereplők

James T. Kirk Chris Pine Zámbori Soma
Spock Zachary Quinto Széles Tamás
Idős Spock Leonard Nimoy Szélyes Imre
Nero Eric Bana László Zsolt
Christopher Pike kapitány Bruce Greenwood Kőszegi Ákos
Dr. Leonard McCoy Karl Urban Crespo Rodrigo
Nyota Uhura Zoë Saldana Pikali Gerda
Montgomery Scott Simon Pegg Görög László
Hikaru Sulu John Cho Pálmai Szabolcs
Pavel Chekov Anton Yelchin Simonyi Balázs
Sarek Ben Cross Cs. Németh Lajos
Amanda Grayson Winona Ryder Németh Kriszta
George Kirk Chris Hemsworth Zöld Csaba
Winona Kirk Jennifer Morrison Zsigmond Tamara
Gaila Rachel Nichols Bogdányi Titanilla
Robau kapitány Faran Tahir Epres Attila
Ayel Clifton Collins Jr. Maday Gábor
Legénységi tag (cameo) Randy Pausch

Történet

A film szakítva az eddigi hagyományokkal a Star Trek kezdetéhez nyúlik vissza, amikor az először megismert Enterprise csillaghajó eredeti legénységével elkezdi emlékezetes pályafutását. Miközben lassan bemutatkoznak a “régi-új” legénység tagjai, velük együtt az aktuális problémák okozóját is megismerjük: a romulán Nero-t, aki egy időhasadékon keresztül csöppen a múltba, hogy ott mindenen és mindenkin átcsörtetve bosszú-hadjáratba fogjon az őt ért vélt vagy valós sérelmeken. Garázdálkodását csak a karakán, ifjú James T. Kirk tudná megakadályozni, akinek kapitánnyá is kéne válnia és ehhez nem várt személytől kap segítséget…