A végső határ

A Star Trek V: A végső határ (Star Trek V: The Final Frontier; Paramount Pictures, 1989) az ötödik a Star Trek című tudományos-fantasztikus tévésorozatra épülő filmek közül. A filmet William Shatner rendezte. A végső határ az univerzum végét jelenti, „ahová még senki sem merészkedett azelőtt”.

Szereplők

Színész Szerep Magyar hang
William Shatner James T. Kirk kapitány Szersén Gyula
Leonard Nimoy Spock kapitány Perlaki István
DeForest Kelley (Dr.) Leonard McCoy orvosi tiszt Dobránszky Zoltán
James Doohan Montgomery Scott kapitány Csurka László
George Takei Hikaru Sulu parancsnok Lippai László
Walter Koenig Pavel Chekov parancsnok Cs. Németh Lajos
Nichelle Nichols Uhura parancsnok Prókai Annamária
David Warner St. John Talbot
Laurence Luckinbill Sybok Szélyes Imre
Todd Bryant Klaa kapitány Papp János
Harve Bennett Robert Bennett admirális Velenczey István
Charles Cooper Korrd tábornok Simon György
Spice Williams Vixis Kiss Erika
Cynthia Gouw Caithlin Dar Szerencsi Éva
George Murdock “Isten” Huszár László

Történet

A Star Trek IV: A hazatérésben történtek után az Enterprise legénysége megérdemelt pihenését tölti, miközben az űrhajót éppen javítják. James T. Kirk Yosemitenél pihen, de közben két igazi kihívást is teljesíteni akar: megmászni a Kapitány-csúcsot, és megtanítani Spockot tábori dalokra. Szerencsétlenségükre a pihenésük hamar véget ér, amikor a legénységet a távoli Nimbus III-hoz vezénylik túszmentés céljából.

A Klaa nevű klingon kideríti mi az Enterprise küldetése, és úgy dönt, hogy követi a föderációs hajót, hogy elfogja, vagy megölje Kirk kapitányt. A Klingon tanács nem támogatja őt ebben, de a küldetést becsületbeli ügyként kezeli.

Megérkezve a Nimbus III-hoz, az Enterprise csapata kideríti, hogy a renegát és érzelmekkel túlfűtött vulcani, Sybok (aki Spock féltestvére) egy klingon, egy romulán, és egy föderációs túszt ejtett. Azt is elárulta, hogy ezt pusztán azért, hogy az Enterprise érte jöjjön. Sybock kihasználja különös képességét (mellyel megismerheti bárki legnagyobb lelki traumáját), hogy a legénység bizalmába férkőzzön.

Miután átveszi az Enterprise feletti irányítást, elindul azon hatalmas energia jelenség felé, amit csak Nagy Energia Gátként ismernek. Célja az, hogy ezen áthatolva eljusson a legendákból ismert misztikus planétára, melyet Sha Ka Ree néven ismernek, ahol is egy különös idegen életforma várakozik.

Sybock elárulja, hogy víziói voltak, és hajlandó a lény minden parancsát követni. A legnagyobb probléma az, hogy a bolygó a “legvégső végső határon” túl van, ott ahol még sem ember, sem más élőlény nem járt, ugyanis az energia gátat áthatolhatatlannak tartják. Innen a film címe.

Az Enterprise végül is sikerrel áthatol a jelenségen, és egy planétára lel az űr eme feltérképezetlen részén. Kirk, Spock, McCoy és Sybock lesugároz a bolygó felszínére, hogy megvizsgálják azt, ami teljesen elhagyatottnak tűnik. Hirtelen kövek emelkednek ki a földből előttük, és megjelenik egy ismeretlen lény. Istenként beállítva magát, megkérdi a legénységet, miképp jutottak el ide. Amikor tudomást szerez az Enterpriseról, kijelenti, hogy azzal kívánja elhagyni a Nagy Gátat.

Amikor viszont a szkeptikus Kirk felteszi a kérdést: “Istennek miért kell egy csillaghajó”, az idegen megmutatja igazi természetét és energiasugarakat lőve megtámadja őket.

Sybock, rádöbbenve óriási tévedésére, (életét feláldozva) küzdeni kezd a gonosz teremtménnyel, ezzel esélyt adva a többieknek a menekülésre. Spock meggyőzi a klingon nagykövetet, és az parancsba adja Klaanak (ők ez idáig titokban követték az Enterpriset), hogy mentsék ki Kirk kapitányt, aki közben Sybocknak próbált segíteni.

Természetesen Kirk is megmenekül, és a többiekkel együtt elhagyja a bolygót.