Mindenen túl

A Star Trek: Mindenen túl (eredeti cím: Star Trek Beyond) 2016-ban bemutatott amerikai sci-fi-akciófilm. A Star Trek franchise tizenharmadik nagyjátékfilmje, a 2009-es Star Trek, és a 2013-as Sötétségben – Star Trek folytatása. Justin Lin rendezte, a forgatókönyvet Roberto Orci, Doug Jung és Simon Pegg írta Gene Roddenberry azonos című televíziós sorozata alapján. A film producere J. J. Abrams, Roberto Orci és Bryan Burk. Főszereplői Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban, Zoë Saldana, Anton Yelchin, Simon Pegg és John Cho az előző filmbeli szerepeikben, míg Idris Elba, Joe Taslim és Sofia Boutella újonnan csatlakoztak a szereplőgárdához. A film bemutatója az Egyesült Államokban 2016. július 22., Magyarországon 2016. július 21.

Szereplők

James T. Kirk parancsnok / kapitány,
az Enterprise csillaghajó parancsnoka, korábban elsőtisztje
Chris Pine Zámbori Soma
Spock elsőtiszt, parancsnok és tudományos tiszt Zachary Quinto Széles Tamás
Dr. Leonard „Bones” McCoy alparancsnok, tiszti főorvos Karl Urban Crespo Rodrigo
Hikaru Sulu hadnagy, pilóta John Cho Pálmai Szabolcs
Nyota Uhura hadnagy, kommunikációs tiszt Zoë Saldana Pikali Gerda
Pavel Chekov zászlós, navigátor Anton Yelchin Gacsal Ádám
Montgomery „Scotty” Scott, másodtiszt és főgépész Simon Pegg Görög László
Krall Idris Elba Barabás Kiss Zoltán
Jaylah Sofia Boutella Bogdányi Titanilla
Paris parancsnok Shohreh Aghdashloo Menszátor Magdolna
Kalara Lydia Wilson
Manas Joe Taslim
Keenser Deep Roy

Történet

Az USS Enterprise-t ötéves küldetése felénél téves segélyhívással csapdába csalják és megtámadja egy ismeretlen szerkezetekből álló megállíthatatlan hullám. Hajójuk ennek következtében darabokra szakad és lezuhan egy ismeretlen bolygón, ahol az ellenség is táborozik. A hajó hajtóműveit még az űrben szinte leszakítja róla az ismeretlen ellenség támadása. A legénység egy részének sikerül mentőhajókon földet érnie, de elveszítik a kapcsolatot egymással. A legénység nagy részét elfogják és egy táborban őrzik. A legénység többi tagja végrehajtja a többiek kiszabadítását, majd közösen fellépnek az ellenség, illetve konkrétan egy Krall nevű lény ellen, aki egy hatalmas pusztító erővel bíró fegyvert akar bevetni az egész emberiség elpusztítására.

Az Enterprise legénységének kapóra jön, hogy akad egy segítőjük a bolygón, aki másik fajhoz tartozik, továbbá megtalálják a régen eltűnt USS Franklin csillaghajót, nagyjából röpképes állapotban.