Sötétségben

A Sötétségben – Star Trek vagy Star Trek – Sötétségben (eredeti cím: Star Trek Into Darkness) 2013-ban bemutatott amerikai sci-fi-akciófilm. A Star Trek franchise tizenkettedik nagyjátékfilmje, a 2009-es Star Trek folytatása. J. J. Abrams rendezte, a forgatókönyvet Roberto Orci, Alex Kurtzman és Damon Lindelof írta Gene Roddenberry azonos című televíziós sorozata alapján. A film producere Lindelof, Orci, Kurtzman és Abrams mellett Bryan Burk, míg főszereplői Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban, Zoë Saldana, Anton Yelchin, Simon Pegg, John Cho és Bruce Greenwood az előző filmbeli szerepeikben, míg Benedict Cumberbatch, Peter Weller és Alice Eve újonnan csatlakoztak a szereplőgárdához.

A Star Trek bemutatója után Abrams, Burk, Lindelof, Kurtzman és Orci aláírtak a következő filmre. Cumberbatch, Weller és Eve szereplését 2011-ben jelentették be. A forgatás 2012 januárjában kezdődött, és teljes egészében Kaliforniában zajlott. A film vizuális effektusaival az Industrial Light & Magicet bízták meg.

A filmet az utómunkálatok során konvertálták 3D-be. A Sötétségben – Star Trek bemutatója a sydney-i Event Cinemasban volt 2013. április 23-án, majd május 9-én bemutatták Ausztráliában, Új-Zélandon, Nagy-Britanniában, Európa némely más országában és Peruban. A magyar bemutató május 16-án, míg az IMAX- és 4DX-változatokéi május 9-én volt. A film észak-amerikai bemutatója május 16-án, míg az IMAX-változaté egy nappal korábban volt.

Szereplők

James T. Kirk parancsnok / kapitány,
az Enterprise csillaghajó parancsnoka, korábban elsőtisztje.
Chris Pine Zámbori Soma
Spock elsőtiszt, parancsnok és tudományos tiszt. Zachary Quinto Széles Tamás
John Harrison parancsnok, akiről később kiderül, hogy Khan,
egy genetikailag felerősített ember, aki az elmúlt háromszáz évet hibernálva töltötte.
Benedict Cumberbatch Anger Zsolt
Dr. Leonard „Bones” McCoy alparancsnok, tiszti főorvos. Karl Urban Crespo Rodrigo
Hikaru Sulu hadnagy, pilóta. John Cho Pálmai Szabolcs
Nyota Uhura hadnagy, kommunikációs tiszt. Zoë Saldana Pikali Gerda
Dr. Carol Marcus/ Carol Wallace tudományos tiszt. Alice Eve Peller Anna
Pavel Chekov zászlós, navigátor. Anton Yelchin Gacsal Ádám
Montgomery „Scotty” Scott, másodtiszt és főgépész. Simon Pegg Görög László
Christopher Pike admirális (ellentengernagy). Bruce Greenwood Kőszegi Ákos
Alexander Marcus a Csillagflotta admirálisa, Dr. Carol Marcus apja. Peter Weller Jakab Csaba
Thomas Harewood, a Csillagflotta munkatársa, aki a 31-es szekcióban dolgozik. Noel Clarke Maday Gábor
Klingon Sean Blakemore Csak klingonul
Idős Spock Leonard Nimoy Szélyes Imre

Történet

Az USS Enterprise-t a Niburu bolygóra küldik, hogy megfigyeljenek egy űrutazás előtti civilizációt. Kirk és Spock megpróbálják megmenteni a lakosokat egy közelgő vulkánkitöréstől, amely mindannyiukat megölhetné. Amikor Spock élete veszélybe kerül, James T. Kirk kapitány megszegi az Elsődleges irányelvet, és a helyiek meglátják a Spock megmentésére igyekvő Enterprise-t. Távoztuk után a lakosság istenként kezdi tisztelni a csillaghajót. Miután visszahívják őket a Földre, Kirköt elsőtisztté fokozzák le, míg Christopher Pike admirális visszaveszi az Enterprise parancsnokságát. Londonban John Harrison, a Csillagflotta ügynöke felrobbantja a titkos 31-es szekció épületét. San Franciscóban, a Csillagflotta főhadiszállásán Pike és elsőtisztje vészhelyzeti ülésre gyűlnek össze a többi magas rangú tiszttel. Harrison egy vadászgéppel a megbeszélőkre támad, és megöli Pike-ot. Kirk megsemmisíti a gépet, de Harrison elmenekül.

Minthogy Pike halott, Alexander Marcus admirális felhatalmazza Kirköt, hogy vadászatot indítson Harrison ellen, aki a klingonok anyabolygójára, a Kronosra transzportálta magát. Mivel a Kronos a klingon területek mélyén van, és a Föderáció és a Klingon Birodalom a háború szélén állnak, az Enterprise-t felfegyverzik 72 nagy hatótávolságú fotontorpedó-prototípussal. Azt az utasítást kapják, hogy lőjék őket Harrisonra, amint megtalálják. Montgomery „Scotty” Scott – mivel veszélyesnek tartja őket a hajóra nézve – nem engedi fel a fegyvereket, és felmond, így Pavel Chekovot léptetik elő főgépésszé. Marcus admirális lánya, Carol Marcus tudós, meghamisított személyazonossággal csatlakozik a legénységhez.

A klingonok otthonához közeledve az Enterprise térhajtóműmagja meghibásodik. Amíg javítják, Kirk, Spock és Uhura egy korábban elkobzott kereskedőhajóval mennek a Kronosra. Miután klingon járőrök észreveszik őket, kénytelenek leszállni. Bár Uhura tárgyalást próbál kezdeményezni velük, a klingonok a hármas ellen fordulnak. Harrison megtisztítja a klingonoktól a terepet, de megadja magát Kirkéknek, miután megtudja a rá irányított torpedók számát.

Harrison – mikor már visszatértek az Enterprise-ra – felfedi valós kilétét, aki Khan Noonien Singh, egy genetikailag módosított emberfeletti ember, és aki háromszáz évig hibernációban aludt társaival, miután elbukott az emberfelettiek világuralmáért folytatott háborújuk. Azt tanácsolja Kirknek, hogy vizsgálja meg a 72 prototípust, valamint egy bizonyos helyet, amelynek megadja koordinátáit. Kirk a torpedók vizsgálatával Leonard McCoyt bízza meg, míg a koordinátákéra a Földön maradt Scottyt kéri meg. A torpedókban Khan társait, a többi génmódosított, hibernált embert találják. Khan elmondja, hogy Marcus admirális ébresztette fel, hogy felsőbbrendű intellektusával és brutalitásával segítsen olyan fejlett fegyvereket kifejleszteni, amelyekkel szembeszállhatnak a klingonokkal. Az együttműködést szavatolva, Khan társait túszként tartotta. Kirk rájön, hogy az Enterprise térhajtóműmagját Marcus admirális utasítására tették tönkre, és hogy a küldetés során meg kellett volna halniuk.

Scotty megérkezik a megadott koordinátákhoz, ahol egy titkos Csillagflotta-dokkot talál, ahova bemegy. Az Enterprise hajtóműmagját megjavítják, de szembekerül egy regisztrálatlan, a Föld felől érkező föderációs csatahajóval, a USS Vengeance-szel, amely mellett az Enterprise eltörpül. A Vengeance parancsnoka, Marcus admirális követeli Khan átadását Kirktől. Kirk visszautasítja, és a Föld felé indul, hogy bíróság elé állíttassa Khant.

A Vengeance üldözőbe veszi az Enterprise-t és rátámad a Föld felett, a támadástól a hajó súlyosan megsérül. Kirk felajánlja Khan és a 72 hibernált átadását legénysége életéért cserébe. Marcus elutasítja, míg lányát saját hajójára sugározza, és parancsot ad az Enterprise megsemmisítésére, ám a Vengeance energiaellátása megszűnik Scottynak köszönhetően, aki a titkos dokkban szállt a hajóra. Minthogy az Enterprise már nincs olyan állapotban, hogy harcolni tudjon, tudva, hogy Khan tervezte a Vengeance-t, Kirk szövetkezik vele, és átszállnak a másik hajóra, ahol Scotty is csatlakozik hozzájuk, majd elfoglalják a hidat. Eközben Spock felveszi a kapcsolatot idősebb önmagával, akitől megtudja Khan történetét, és legyőzésének módját. Khan elárulja Kirköt, és átveszi a Vengeance irányítását, valamint megöli Marcus admirálist. Khan egyezkedik Spockkal, aminek eredményeképp Kirköt és társait az Enterprise-ra, míg a 72 torpedót a Vengeance-re sugározzák.

Khan az Enterprise elpusztítását tervezi, ám Spock felfedi, hogy az átsugárzott torpedók élesek, míg a hibernált emberek az Enterprise-on maradtak. A torpedók felrobbannak és harcképtelenné teszik a Vengeance-t, míg Khan, aki azt hiszi, odaveszett 72 társa, feldühödik. Mindkét hajó a Föld felé kezd zuhanni. Kirk bemegy a sugárzó mag zónájába és az élete árán helyreállítja a térhajtóműmagot, így az Enterprise újra irányíthatóvá válik, míg a Vengeance San Franciscóra zuhan, de Khan túléli. Khan megpróbál meglépni a felfordulásban, de Spock követi. McCoy rájön, hogy Khan vére újra életre keltheti Kirköt, így Uhura megakadályozza Spockot Khan megölésében – helyette újra fogságba ejtik.

Kirk újraéled, és ismét az Enterprise kapitánya lesz. Khant újra hibernálják. A film végén a helyreállított Enterprise az ötéves felfedezőútjára indul, melyről a Star Trek: The Original Series szól.