Kapcsolatfelvétel

A Star Trek – Kapcsolatfelvétel (Star Trek: First Contact) (Paramount Pictures, 1996) a Star Trek filmsorozat 8. része és ebből a második a Star Trek: Az új nemzedék szereplőgárdájával. A Borg nevű, kibernetikus faj, támadást indít a Föld ellen. Miután Picard kapitány vezetésével, sikerül a Borg kockát elpusztítani, egy kisebb gömb, visszautazik az időben, 2063-ba, hogy megakadályozza az emberiség első kapcsolatfelvételét, idegen lényekkel. Az Enterprise azonban követi őket, kilövik a hajót, de az ellenség átszáll a fedélzetre.

A Star Trek – Kapcsolatfelvétel az egyik legsikeresebb része, a franchise-nak, 92 millió dollár bevételt hozott az USA-ban és 146 millió dollárt külföldön. Kritikai fogadtatása is pozitív volt, sőt sokan ezt tartják a legjobb Star Trek filmnek.

Szereplők

Színész Szerep Magyar hang
Patrick Stewart Kapitány Jean-Luc Picard Horányi László
Jonathan Frakes Első tiszt William T. Riker Oberfrank Pál
Brent Spiner Data parancsnokhelyettes Incze József
LeVar Burton Geordi La Forge parancsnokhelyettes Boros Zoltán
Michael Dorn Worf parancsnokhelyettes Varga Tamás
Gates McFadden Dr. Beverly Crusher hajóorvos Rácz Kati
Marina Sirtis Deanna Troi tanácsadó Tátrai Zita
Alfre Woodard Lily Sloane Náray Erika
James Cromwell Dr. Zefram Cochrane Szokolay Ottó
Alice Krige Borg királynő Császár Angela
Neal McDonough Sean Hawk hadnagy Takátsy Péter
Robert Picardo Orvosi Segéd Hologram (OSH) Katona Zoltán
Dwight Schultz Reginald Barclay hadnagy Kárpáti Levente
Patti Yasutake Alyssa Ogawa nővér
Jeff Coopwood Borg (hang) Móni Ottó

Történet

A USS Enterprise-D megsemmisülése után (ez az előző filmben, a Star Trek: Nemzedékekben volt látható) a hajó legénységét Worf kivételével áthelyezik az újonnan épített Sovereign osztályú csillaghajóra, a USS Enterprise-E-re. A film elején egy Borg kockahajó belép a föderációs űrbe és a Föld felé veszi az irányt.

A közelgő veszély ellenére a Csillagflotta parancsnoksága úgy dönt, hogy a legfejlettebb hajójukat, az Enterprise-t nem a Földhöz vezénylik, a bolygó védelmére, hanem a Romulán semleges zónához küldik járőrözni, hogy a Romulánok nehogy kihasználják a tökéletes alkalmat egy, a Föderáció elleni támadásra. Mindenki tisztában van azonban azzal, hogy az igazi indok az, hogy Jean-Luc Picard kapitány korábbi, a Borggal szembeni személyes érzelmei és kapcsolatai megkérdőjelezik vezetői alkalmasságát a Borg ellen vívandó harcban.

Miután azonban értesül arról, hogy a flotta vereségre áll, Picard megtagadja a flotta parancsát és utasítást ad, hogy induljanak a Föld felé (001-es szektor). Megérkezve az Enterprise részt vesz a harcban, és a fedélzetre sugározza a USS Defiant túlélőit, köztük annak parancsnokát is, Worfot. A kocka hajót megsemmisítik, ám annak sikerül egy Borg gömb hajót magából kibocsátania, amit az Enterprise üldözőbe vesz. A gömb a Föld felé halad, és egy temporális örvényt kelt, aminek segítségével visszamegy a múltba, nyomában az Enterprise-zal.

A két űrhajó 2063-ig utazik vissza az időben, és a gömb lőni kezdi az Amerikai Egyesült Államok Montana szövetségi államában lévő egykori nukleárisrakéta-kilövőállását. Az Enterprise megsemmisíti a gömböt, ám annak pár dolgozója és a Borg királynő észrevétlenül áttranszportál a föderációs hajó gépházába.

Picard rádöbben, hogy a Borg célja nem volt más, minthogy elpusztítsa a Phoenix-et, az emberiség első, fénysebességnél is gyorsabban haladni képes űrhajóját. Ő maga egy kisebb csapattal lesugároz a bolygó felszínére, 21. századi ruhákban, hogy megvizsgálják az okozott kárt. Geordi La Forge és mérnök csapata a hajót ért sérülések helyreállításán fáradozik, míg az első tiszt, William T. Riker igyekszik meggyőzni a Phoenix alkotóját és pilótáját, dr. Zefram Cochrane-t, hogy a tervek szerint a holnapi nap során hajtsa végre az első tesztrepülést, mivel ez vezet majd az első, idegenekkel létesülő kapcsolatfelvételhez. Eközben dr. Beverly Crusher visszatér az Enterprise fedélzetére Lily Sloane-nal, Cochrane asszisztensével, aki thétasugárzásból származó mérgezésben szenved a támadás következtében.

Ezalatt a Borg megkezdi a hajó, először a gépház és az ott lévő személyzet asszimilálását. Megérezve a jelenlétüket Picard kapitány visszatér a hajó fedélzetére, felfegyverzi a legénységet és harcba száll a Borggal. A támadás során a Borg elrabolja Data parancsnokot. Picard kapitány elszakad a többiektől, közben rátalál Lilyre, akit – megszegve az elsődleges irányelvet – beavat a történtekbe. Ők sikeresen elmenekülnek egy pár Borg elől, úgy, hogy becsalják őket a holofedélzetre, ahol betöltenek egy Dixon Hill-holonovellát. Kikapcsolva a biztonsági programot, Picard sikeresen elbánik a két borggal egy gépfegyver segítségével. Ez a jelenet döbbenti rá Lilyt arra, hogy Picard mekkora gyűlöletet érez a Borggal szemben. Picard sikeresen eltávolítja a halott borgokból azt a chipet, ami a kollektívától kapott parancsokat tartalmazza.

Picard és Lily megtalálják a többieket, és a chipben lévő információkból rájön, hogy a Borg egy interplexiós antennává alakítja át az Enterprise deflektortányérját, hogy erősítést kérjen a Delta Kvadránsból. Picard, Worf és Sean Hawk hadnagy űrruhában, mágneses bakancsban és fézer fegyverekkel űrsétára indulnak. Elérve a deflektorhoz, megkezdik a három rögzítő kapcsának manuális feloldását. Az antennát építő borgok megtámadják őket, és a támadás során asszimilálják Hawk hadnagyot, aki Picardra támad. A kapitány sikeresen kioldja a harmadik rögzítő kapcsot is, miközben Hawkot Worf megöli. A távolodó deflektortányért, rajta több borg dolgozóval Worf egy lövéssel megsemmisíti, miközben a következőt mondja: „Ezt asszimiláljátok!”

Mindeközben a Phoenixet megjavítják, és Cochrane felkészül a felszállásra. Az űrhajó sikeres felszállást hajt végre 2063. április 5-én, ahogyan a történelem szerint is történnie kellett.

Az Enterprise fedélzetén a Borg folytatja az előrenyomulást. Worf megemlíti, hogy az egyetlen logikus döntés az Enterprise evakuálása és megsemmisítése. Picard elutasítja ezt az alternatívát, gyávának tartja Worfot és parancsot ad a további ellenállásra. Végül Lilynek sikerül meggyőznie Picard kapitányt: beindítják az önmegsemmisítést, és a legénység elhagyja a hajót a mentőkabinokkal, kivéve Picard kapitányt, aki a gépházba megy, hogy kimentse Datát.

Mindeközben Datát a Borg Királynőhöz vitték, aki különböző módszerekkel – köztük szerves szöveteknek a fémvázára való ültetésével – azon fáradozott, hogy rávegye az androidot, csatlakozzon hozzá, ő közelebb viheti azon céljához, hogy minél emberibb legyen. Mikor Picard eléri a gépházat, a királynő megengedi Datának, hogy távozzon, ha akar. Data nem hajlandó erre. A királynő parancsára Data kikapcsolja az önmegsemmisítő rendszert, és tüzet nyit a Phoenixre, ám a célzást úgy kalibrálta, hogy a torpedók elkerüljék a hajót. A királynő rájön, hogy Data becsapta, de az android addigra széttöri a reaktor egyik plazmatartályát, s a kiáramló plazma azonnal feloldja a Borg összes szerves alkotórészeit. A királynő halálával a meglévő Borg-dolgozók elpusztultak. Picard lelógó csövek segítségével biztonságos távolságba helyezkedik a plazmától, egészen addig, amíg az a szellőzőrendszeren keresztül fel nem szívódik. Data élő szöveteitől megfosztva elmondja a kapitánynak, hogy 0,68 másodpercig engedett a Borg Királynőnek. Habár ez kis időnek tűnik, „ez egy android számára maga a végtelenség.”

A Phoenix útja sikerrel zárult. Miután Cochrane-ék visszatérnek a Földre, sor kerül a kapcsolatfelvételre: egy vulkáni űrhajó észlelte a Phoenix szubtér mintáját, és úgy döntöttek, hogy kapcsolatba lépnek az emberiséggel.

Az Enterprise legénysége visszatér a fedélzetre, járatot nyit, ahogyan a Borg gömbtől látták, és visszatér a saját idősíkjába.