Nemezis

A Star Trek – Nemezis (Star Trek: Nemesis) (Paramount Pictures, 2002) a Star Trek filmsorozat 10. része és ebből a negyedik Star Trek: Az új nemzedék rész. Az Enterprise-E csillaghajó, Picard kapitány vezetésével a Romulán Csillagbirodalom központi bolygójára, a Romulus-ra tart, mivel az új praetor, Shinzon, küldöttséget kért a Föderációtól. Ott azonban kiderül, hogy amire Shinzon és követői, a reman-ok vágynak, az nem a béke.

Szereplők

Patrick Stewart Jean-Luc Picard kapitány Varga T. József
Brent Spiner Data parancsnokhelyettes / “L5” Németh Gábor
Jonathan Frakes William T. Riker első tiszt Oberfrank Pál
LeVar Burton Geordi La Forge parancsnokhelyettes Barát Attila
Michael Dorn Worf parancsnokhelyettes László Zsolt
Gates McFadden Dr. Beverly Crusher orvosi tiszt Rácz Kati
Marina Sirtis Deanna Troi tanácsadó Tallós Rita
Tom Hardy Shinzon Praetor Rába Roland
Ron Perlman Remán alkirály Uri István
Dina Meyer Donatra romulán parancsnok Németh Kriszta
Jude Ciccolella Suran parancsnok Izsóf Vilmos
Kate Mulgrew Kathryn Janeway admirális Menszátor Magdolna
Shannon Cochran Tal’aura szenátor Bessenyei Emma
Alan Dale Hiren Praetor Bitskey Tibor

Történet

Miközben a USS Enterprise-E legénysége a frissen összeházasodott William T. Rikernak és Deanna Troinak búcsú estéjét tartják, különös jeleket fognak a Romulán Semleges Zónához közel eső Kolarus III nevű bolygóról, ahol is találnak egy Data parancsnokhelyetteshez hasonlító android darabjait.

Amikor azt összeszerelik, elárulja, hogy a neve “Előtt (L5, angolul B4, Before)”, Data prototípusa. Ezek után a hajót Kathryn Janeway admirális egy diplomáciai küldetés keretében a Romulán Csillagbirodalom szívébe, Romulushoz, az anyabolygóhoz küldi, mivel az egy új politikai változáson ment keresztül, amely során egy Remán katonai tömb vette át az irányítást, kinek vezére a titokzatos Shinzon. Shinzon, Romulán Praetor lesz, és a történet során kiderül róla, hogy Jean-Luc Picard klónja, aki látszólag békét akar, de valójában sötét terveket szövöget, ami gyökeres változásokat eredményezne a Föderáció és a Romulán birodalom között.

Az Enterprise csapata idegen beavatkozás nyomaira bukkan a hajó computerében, Picardot a Remanok elrabolják, mivel Shinzonnak szüksége van a kapitány DNS mintáira. Csak ezekkel sikerülhet azon célja, hogy gyorsan degenerálódó klón testét kijavítsa. A legénység rájön, hogy “Előtt” egy kém, akinek sikerült információkat küldenie Shinzonnak az Enterpriseról. Ezt azonban sikeresen ki is használják: “Előtt” helyébe Datat helyezik, akinek sikerül Picardot kiszabadítani.

Picard és az Enterprise legénysége szembe találja magát Shinzon teljesen álcázott harci hajójával, a Scimitarral, amely pusztán egyetlen cél véghezviteléhez épített gigantikus fegyver. Ezen cél pedig nem más, mint a Föld elpusztítása. Két Romulán ragadozó madár támogatásával (melyeknek kapitányaik nem hűek Shinzohoz) harcba bocsátkoznak a Scimitarral, mely során a Romulán hajók súlyosan megsérülnek (így vissza kell vonulniuk) és az Enterprise pedig belerohan a Scimitarba, így a tányér része erősen megrongálódik. Shinzon aktiválja a Scimitar szuper fegyvert, hogy elpusztítsa az Enterpriset. Picard és Data átszállnak, hogy ezt megakadályozzák, itt Data feláldozza magát, hogy megmentse Picardot és az Enterpriset.

A film végénél, amikor az Enterpriset javítják a Földnél, Picard elbúcsúzik Rikertól (a USS Titan új parancsnokától) és sok sikert kíván neki. “Előtt” akibe Data még korábban átmásolta Ideghálózatát, elkezdi azon dal fütyülését, amit Data is annyit gyakorolt, amikor először került az Enterprisera. Riker meg is jegyzi, hogy Data sem tudott egy dallamot elfütyülni, akárcsak most “Előtt”.