Általános (DS9)

A Star Trek: Deep Space Nine (rövidítve gyakran DS9 vagy ST:DS9; szabad fordításban Mély Űr Kilenc vagy Kilences számú űrállomás) amerikai sci-fi televíziós sorozat, amely a Star Trek világában játszódik. Az 1993-ban indult (és hét évadon át futó) 176 részes sorozat gyökeresen eltért a korábbi Star Trek-sorozatoktól. A sorozat központjában ezúttal nem egy űrhajó, hanem a Deep Space Nine űrállomás áll. Abban is különbözik az elődeitől, hogy gyakran megszegi a világ megalkotója, Gene Roddenberry által lefektetett szabályokat, mint például a fő szereplők közötti személyes konfliktusok tilalmát; szakít a békekorszakkal, háborús fenyegetés, majd háború is jön, a politika gyakran fontosabb szerepet kap, mint az új világok felfedezése.

A Deep Space Nine továbbhaladt abban az irányban, mely felé a The Next Generation tette meg az első lépést. A szereplők kapcsolata itt már fontos eleme a sorozatnak, az egyes epizódok nem különálló, akár tetszőleges sorrendben megnézhető részek, melyeknél az epizód végére mindig beáll a status quo állapota, hanem egy szorosan egybefüggő történet elemei.

Benjamin Sisko kapitány a legalkalmasabb ember egy űrállomás vezetésére, erőskezű parancsnok, és kiváló politikus és katona is egyben. Az első tiszt, a bajori Kira Nerys őrnagy korábban bolygója, Bajor Kardasszia elleni függetlenségi harcának egyik vezetője volt. A sorozat rajtuk kívül más színes, új egyéniségeket is bemutat: Odo, a biztonsági főnök például alakváltó, Jadzia Dax egy olyan nép (a trillek) tagja, melynek egyes tagjai szimbiózisban élnek egy, a testükben lakozó puhatestű lénnyel, Quark pedig a kereskedelemmel foglalkozó ferengi nép tagja. A sorozatban régi ismerősként üdvözölhetjük Worf hadnagyot és Miles Edward O’Brien transzporterállomás-főnökből lett főgépészt.

A sorozatot futása alatt több tucatszor jelölték Emmy-díjra, de csak háromszor sikerült elnyernie.

A történetet Gene Roddenberry eredeti ötlete alapján Brandon Tartikoff felkérésére Rick Berman és Michael Piller írta, kiadója a Paramount Pictures. A történet a Star Trek: The Next Generation (TNG) sorozat után játszódik, de annak nem közvetlen folytatása. Az Új nemzedék még tartott amikor elkezdték a sorozatot. Pár Deep Space Nine -szereplő (például Doktor Bashir és Quark) feltűnik egy-egy TNG-részben is, amikor az Enterprise az állomásra téved.

Berman – az egyik szerző – szerint, ő és Piller elgondolkodtak azon, hogy az új sorozat egy gyarmati bolygón játszódjon, de úgy érezték, hogy az űrállomás egyrészt vonzóbb látvány lenne, másrészt a forgatási költségek is alacsonyabbak, mint egy élő helyszínen. Abban is biztosak voltak, hogy a történet semmiképpen nem játszódhat egy csillaghajó fedélzetén, mivel a Star Trek: The Next Generation sorozatot akkor még vetítették és Berman szavaival: „nevetségesen nézett volna ki, hogy két sorozat legyen – két szereplőgárdával – azért, hogy oda menjenek, ahová még senki nem merészkedett”.

A DS9-t jól fogadta a kritika, azt írták, hogy „a legjobban játszott, megírt és létrehozott, összességében a legjobb” Star Trek sorozat. Mindamellett néhány rajongó egyre elégedetlenebb volt a szokásosnál sötétebb témákkal és tiltakoztak az állandó helyszín miatt. Más rajongók viszont magukat “Niners”nek nevezték azután a baseball csapat után, amely a hetedik évad “A nagy holorangadó” című epizódjában szerepel.

Annak ellenére, hogy a DS9 tetszési indexe kezdetben magas volt, sosem lett olyan sikeres, mint a Star Trek: The Next Generation és népszerűsége csökkent a későbbi évek alatt. Sok oka volt ennek, többek között a régi Star Trek-konvenciókkal való részleges szakítás, a mindinkább zsúfolt televíziós piac (a Babylon 5 sorozatot körülbelül azonos időben mutatták be, hasonló témával); a nézőközönség kifáradása és megoszlása a DS9, a ”Star Trek: The Next Generation és a Star Trek: Voyager között.

A sorozathoz új csillagflotta-egyenruhát is terveztek, mely az első epizódtól látható (az eddigi TNG-beli ruhákat is időnként láthatjuk a vendéghajók legénységén, valamint a Parancsnokságon a 4. évadban). Ezt az új ruhát később szintén használja a USS Voyager teljes legénysége. Az 5. évad 10. része után egy sötétebb új egyenruhát kezd használni az egész legénység, egészen az utolsó részig. (A 9. epizódban még az előzőt használják, ami több mint 5 évadon át futott, valamikor 2373 közepén lehet: a kapcsolatfelvétel-film előtt.)