Általános (ENT)

A Star Trek: Enterprise egy a Star Trek univerzum részét képező tudományos-fantasztikus televíziós sorozat. (A harmadik évadig a sorozat címe egyszerűen Enterprise volt, rövidíteni ST:ENT-ként vagy simán ENT-ként szokták). A sorozat az Enterprise, az első 5-ös sebességfokozatra képes ember építette űrhajó legénységének kalandjait mutatja be. A sorozat futása során négyszer nyert Emmy-díjat.

Az Enterprise első részét az Egyesült Államokban mutatták be, 2001. szeptember 26-án.

Az Enterprise a többi sorozathoz készített ún. prequel (a többi sorozat előzményeit mutatja be). Az első rész (Broken Bow) 2151-ben játszódik, tíz évvel a Föderáció alapítása előtt, félúton a Star Trek: Kapcsolatfelvétel és a Star Trek: Az eredeti sorozat eseményei között, és Kirk kapitány előtt kb. 150 évvel.Előzmény-sorozatként azonban számos helyen ellentmondásba keveredett Az eredeti sorozat által megkezdett, lineáris idővonalban történt eseményekkel, utalásokkal. Ezeket az utólagos „beleerőszakolásokat” sokan a sorozat szemére vetik és emiatt többen nem is tekintik az ott történteket az eredeti idővonal részének.

Az Enterprise, főleg a technika fejlődése miatt számos újítást hozott a Star Trek életébe:

az első széles képernyős (16:9) Star Trek-sorozat,
az első HDTV formátumban sugárzott Star Trek-sorozat,
az első digitális videón készült Star Trek-sorozat (az első három évad rendes 35mm-es nyersanyagra forgott, a negyed készült HD-vel)
az első Star Trek-sorozat a Star Trek: Az új nemzedék óta, ami az őszi, hagyományos műsor-folyamváltáskor került be egy csatorna kínálatába,
az első Star Trek-sorozat énekelt főcímdallal,
az első Star Trek- (és az első tudományos-fantasztikus) sorozat, melyben valódi, egy másik bolygón készült képsor látható (a főcímdalban a Marson található „Yogi” sziklát láthatjuk).

Az Enterprise sugárzásának beszüntetéséről az Egyesült Államokban 4 évad, azaz 98 epizód elkészülte után, 2005. február 2-án döntött a sorozatnak otthont adó UPN csatorna vezetősége, így az eredeti Star Trek óta ez az első olyan Star Trek sorozat, melynek beszüntetéséről az azt sugárzó televízió határozott, nem pedig a sorozat készítői. Bár a sorozat beszüntetését már a télen bejelentették, a negyedik szezon befejezéséig, azaz 2005. május 13-áig haladékot kaptak a készítők, hogy az évad hátralévő részeiben elvarrják a sorozatban addig nyitva hagyott szálakat. Tizennyolc évnyi megszakítás nélküli filmgyártás után 2006 volt az első olyan év, melyben nem készültek újabb Star Trek részek.