Általános (TNG)

Gene Roddenberryt a Star Trek 1969-es kényszerű befejezése óta – mivel az NBC akkori vezetői nem találták a Star Treket méltónak a folytatásra – foglalkoztatta a gondolat, hogy ezt a történetet tovább kellene vinni. Sorra végigkilincselte a tévétársaságokat és a nagy hollywoodi mozivállalatokat, míg 1979-ben a Paramount Pictures végre elkészítette az első Star Trek mozifilmet az Eredeti Sorozat (TOS – The Original Series) szereplőinek kalandjáról. Ezt a filmet még öt másik követte, de Roddenberry nem mondott le eredeti elképzeléséről, arról, hogy új sorozatba kezdjen.

A Star Trek: The Undiscovered Country (A meg nem ismert tartomány) moziba kerülésekor az amerikai tévében egy új sorozat debütált Star Trek: The Next Generation (TNG) – Az Új Nemzedék címmel. Ennek a sorozatnak a történetei 80 évvel az Eredeti Sorozat után játszódnak, egy más jellegű legénységgel és hajóval. Az Enterprise D mostanra a Csillagflotta zászlóshajója és büszkesége, melyre gondosan válogatott legénységet helyezett az Admiralitás. A kapitányi székben Jean-Luc Picard ül, egy francia származású, nagy diplomáciai képességekkel rendelkező férfi. Az ő hozzáállása teljesen elüt Kirk kapitány temperamentumos – hogy mai szóval éljek “belemenős” – stílusától. Fegyverhez csak végső esetben nyúl, akkor, ha más lehetőség már nem kínálkozik a probléma megoldására. Sokan keményszívű embernek tartják, de miután tisztjei megismerik – és mi is – rájönnek, hogy ez nem így van. Mint minden kapitánynak, az ő gondolatai is mindig a hajó és annak legénysége biztonsága körül forognak.

Picard alakja egyben meghatározza azt a világképet, melyet az Új Nemzedék képvisel. A pozitív jövőt, a morált, az erkölcsiséget, és nem utolsósorban a bajtársiasságot. Az első tiszt – William Riker – ellenben sokkal jobban hasonlít Kirk-re, jellemét, kissé “laza” hozzáállását és persze nőügyeit tekintve is. Az Új Nemzedékben feltűnnek olyan posztok is, melyek az Eredeti Sorozatban nem voltak jelen, vagy nem kaptak különösebb hangsúlyt. Ilyen például a tanácsadónő – Deanna Troi – posztja, akinek a feladata a legénység morális gondjainak elemzése és – a nevében is benne van – a problémás esetekben tanácsadás is. A biztonsági részleg is nagyobb teret kapott az Új Nemzedékben, melynek a vezetője egy litván származású nő, Natasha Yar. Őt a második szezontól egy klingon váltja fel – Worf – aki az “emberarcú ellenséget” hivatott képviselni a hídon. A klingonok az Eredeti Sorozat idején a Föderáció ellenségei voltak és az akkori Szovjetuniót jelképezték, azonban mára egy békeszerződés hatására, most már nem a Föderáció ellenfelei, igaz barátai sem igazán. Az Eredeti Sorozat óta eltelt idő alatt végbement technikai fejlődés jeleként az Enterprise D-n egy android is helyet kapott. Data a hajó másodtisztje és időnként a tudományos tiszti posztot is ellátja. Ő a sorozat Pinokkiója, aki szeretne ember lenni, ám ebbéli igyekezete mindig valami mulatságos, vagy kínos helyzetet idéz elő. McCoy doktor helyére egy nő kerül, Beverly Crusher, aki időnként nehezen tudja palástolni azokat az érzelmeket, melyeket Picard kapitány iránt érez. A főgépészi posztot is egy igen érdekes ember foglalja el. Geordi LaForge afrikai származású és születésétől fogva vak, de egy úgynevezett vízorral, sokkal jobban lát, mint bárki más a legénységből. Az ő jelenléte tovább növelte a sorozat sikerét azok között is, akiknek valamilyen testi fogyatékosságuk van.

Az Enterprise elsődleges feladata továbbra is az új világok felkutatása, és az űrjelenségek vizsgálata maradt. Sokszor találkoznak ellenséges fajokkal is, melyek közül a legjelentősebbek az alattomos ferengik, akik egy kereskedő faj képviselői, valamint az arrogáns romulánok, akik még mindig a Klingon Birodalom és a Föderáció elveszejtésén munkálkodnak. A későbbi szezonokban feltűnik két új ellenséges faj is. Ezek a kardassziaiak, egy militáns, diktatórikus rendszerben élő nép és minden fajok legfélelmetesebbike, a félig gép, félig humanoid Borg. A Borg egy hatalmas űrcsatában – mely a Wolf 359 nevű csillagrendszernél zajlott le – megsemmisítette a Föderáció 40 csillaghajóját. Ezzel mintegy 11.000 embert és más fajhoz tartozó Csillagflotta tisztet ölt meg, óriási veszteséget okozva ezzel a Föderációnak. Az Enterprise sűrűn találkozik egy magát Q-nak nevező nagyhatalmú entitással is, aki sokszor megkeseríti a legénység életét. Ezekből is látható, hogy a világűr csöppet sem lett barátságosabb az Eredeti Sorozat óta.

Az Új Nemzedék 7 évig uralta a képernyőt, majd átköltözött a mozivászonra, hogy ott folytassa az ismeretlen kutatását. Eddig három mozifilm készült kalandjaikról (Nemzedékek, Kapcsolatfelvétel, Űrlázadás) , de a Paramount Pictures-nél már készül az új – szám szerint a tizedik – egész estés film, ezen kívül az Új Nemzedék megkapta a legjobb sci-fi sorozatnak járó Emmy és Nebula díjakat is.

Az Új Nemzedék rajongói táborának kielégítésére azonban – a videokazetták árusítása mellett – a kereskedelmi szakemberek – természetesen a nyugatiak – kitaláltak több dolgot is. Sorban megjelentek a Star Trek naptárak, könyvek, magazinok. Létezik Star Trek szerepjáték, kártyajáték, valamint több hajó modellje is kapható. Léteznek Star Trek számítógépes játékok és multimédiás programok is, többségük igen jó minőségű. Aztán persze nem beszéltem a sok egyéb mütyűrről, például Star Trek logos bögrékről, sapkákról, sőt magukat az egyenruhákat és jelvényeket is meg lehet vásárolni. Tehát a Star Trek mára már nem csak a sorozatokat és mozifilmeket jelenti, hanem egy komplett kereskedelmi ágazat épült köréje. És a kereskedők tudják, hogy a rajongók megveszik ezeket, mert ki ne szeretne legalább valami kis apróságot, ami kedvenc karaktereire emlékezteti.