Második évad (TNG)

1. Születéstől halálig
The Child

Egy, a testi létezést megtapasztalni kívánó energialény Troi tanácsosnőt választja fizikai formájának világra hozójául, ám nem tudja hogy jelenlétével veszélybe sodorja a hajót, szaporodásra késztetve az egyik raktérben szállított veszélyes biológiai mintákat.

2. Mikor kialszik a fény
Where Silence Has Lease

Egy téren és időn kívül létező, halhatatlan lény szeretné megérteni a halál fogalmát, és kísérleteihez az Enterprise legénységét szemeli ki alanyul.

3. Kézenfekvő, kedves Data
Elementary, Dear Data

Az egyik holodeck egy könnyelműen kiadott parancs hatására olyan ellenfelet hoz létre a Sherlock Holmest játszó Data számára, aki végül öntudatra ébred, és túszul ejtve a legénység egyik tagját azt követeli, hogy juttassák ki őt a valódi világba.

4. Okona, a nagyszerű
The Outrageous Okona

Az Enterprise egy sérült teherhajó, és egyszemélyes legénysége segítségére sietve belekeveredik két szomszédos világ torzsalkodásába. A két világ vezetői azt követelik, hogy szolgáltassák ki valamelyiküknek a megmentett férfit, mivel az bűnt követett el, ám a férfinek erről más a véleménye, és mint kiderül, a látszat ellenére ő mond igazat.

5. Szavak nélkül
Loud As A Whisper

Egy háború sújtotta bolygó szembemálló népeinek talán esélyük lesz a békekötésre, egy süketnéma békekövet közreműködésével, aki vele telepatikus kapcsolatban álló asszisztensei segítségével kommunikál. A asszisztenseket azonban megölik, és a békekövetnek új módszert kell találnia arra hogy megértesse magát, ha ez egyáltalán lehetséges.

6. Géptestben két lélek
The Schizoid Man

Egy halálosan beteg kibernetikus, aki annak idején együtt dolgozott a Datát megalkotó Dr. Soonggal, az általa nemrégiben kidolgozott módszer segítségével áttölti tudatát az androidba, az örök élet reményében. Ám mikor szembesülnie kell azzal hogy a nő akit rajongással szeret, nem akarja követni ebben a gépi létezésbe, végül belátja tette helytelenségét.

7. Ha az ember Istent játszik…
Unnatural Selection

Egy Csillagflotta-hajó legénysége különös körülmények között vesztette életét: néhány nap alatt megöregedve végelgyengülésben haltak meg. A jelenség hamarosan egy kutatóállomáson is felüti a fejét, ahol történetesen genetikailag tökéletesített emberpéldányok előállításával foglalkoznak, és végül kiderül hogy az új generációs emberek felelősek a halálesetekért, igaz nem szándékosan.

8. Becsület és hűség
A Matter Of Honor

Riker egy tisztcsere-program keretében egy klingon hajóra kerül, melynek kapitánya, mikor felfedezik hogy hajójuk végveszélyben van, úgy értékeli a helyzetet hogy az Enterprise csapdába csalta őket, amit meg kell bosszulniuk, mégpedig a Szövetségi hajó elpusztításával.

9. Gép-ember
The Measure Of A Man

Data megtagadja hogy kibernetikai kutatások céljából szétszereljék, és hogy ne kényszeríthessék erre, kilépne a Csillagflottától, mire a kutatási program vezetője perbe fogja, megkérdőjelezve ezen döntéshez, és egyáltalán bármilyen döntéshez való jogát. Data Picardot kéri fel védőjéül, a vád képviselőjeként pedig Rikert jelölik ki, aki ha sikerrel jár, Data elpusztulhat, ha viszont nem tesz meg minden tőle telhetőt vádlóként, búcsút mondhat a pályafutásának.

10. Az első szerelem
The Dauphin

Wesley első látásra beleszeret az Enterprise egy diplomáciai vendégébe, akit egy háború sújtotta bolygóra szállítanak. A kibontakozó románcnak három akadálya van: a lány nevelőnője, az a tény hogy a lány királyi családból származik, és végül hogy valójában egyáltalán nem az aminek látszik.

11. Összeférhetetlenség
Contagion

Az Enterprise épp időben talál rá testvérhajójára, hogy a legénység végignézhesse annak pusztulását. A másik hajó végzetét okozó meghibásodások hamarosan az Enterprise-on is felütik fejüket, miközben Picard és csapata egy olyan civilizáció nyomát kutatja, amelyről úgy tudták hogy nyom nélkül elpusztult.

12. Életünk regénye
The Royale

Miután az Enterprise egy huszadik századi űreszköz maradványaira bukkant olyan messze a Naprendszertől ahová az önerőből aligha juthatott el még az eltelt majd négyszáz év alatt sem, Riker egy felderítőosztag élén lesugároz a bolygóra, ahol a roncsokat megtalálták. Odalent egy huszadik századi szálloda, a Royale várja őket, egyik szobájában egy űrhajós földi maradványaival, és egy könyvvel, melynek címe: Hotel Royale.

13. Lépj ki a körből
Time Squared

Az Enterprise egy siklóra bukkan a mélyűrben, fedélzetén Picard kapitány alteregójával, fedélzeti naplójában pedig az Enterprise hat órával később bekövetkező pusztulásáról tanúskodó naplóbejegyzésekkel.

14. Köztünk mindig lesz helyed
The Icarus Factor

Rikernek saját hajót, és önálló feladatot ajánlanak, amelynek részleteit rég nem látott apja hozza a fedélzetre, akivel a parancsnok meglehetősen rossz viszonyban van. Worf eközben egy klingon szertartásra készül, vagyis csak készülne, mert a végrehajtásához klingon harcosokra lenne szüksége. Ám barátai a segítségére sietnek.

15. A bádogember lelke
Pen Pals

Data, karrierjét kockáztatva mindent megtesz azért hogy akár az Elsődleges Irányelvnek is ellenszegülve megmenthesse egy tektonikailag instabillá vált bolygó lakosságát, miután heteken keresztül rádiókapcsolatban állt egy kislánnyal a veszélyben levő bolygóról.

16. A lecke
Q Who

Q úgy dönt hogy ideje megnyirbálni kissé az emberek önbizalmát, ezért hétezer fényévnyi távolságba lódítja a hajót, a galaxis egy ismeretlen térségébe, ahol hamarosan szembe kerülnek azzal a félelmetes és megállíthatatlan fajjal, amely népek tucatjait törölte már ki a létezésből, és amelynek neve: Borg.

17. Az álarc mögött
Samaritan Snare

Miközben Picard és Wesley egy közeli űrállomásra tartanak, ahol a kapitány egy alapjában véve rutinjellegű műtétnek néz elébe, az Enterprise igyekszik segítséget nyújtani egy sérült csillaghajónak. A javítások elvégzésére átsugárzott LaForgeot azonban nem akarják visszaengedni az Enterprise-ra, Picard műtétje során pedig nem várt komplikációk adódnak.

18. Ellentétek
Up The Long Ladder

Az Enterprise egy régi vészjelzőkód küldőjét keresve egy elveszett emberi kolóniára bukkan, melynek lakói elfordultak a technikai civilizáció áldásaitól, és egyszerű, de boldog életet élnek. Hamarosan megtalálják ellenpontjukat is, egy technikailag magasan fejlett települést, melynek lakói még a természetes szaporodásról is lemondva, klónozással hozzák létre utódaikat. Ez a kolónia azonban szintén veszélyben van, de nem egy instabil nap, hanem egyre romló génkészletük miatt, amit az Enterprise legénységének génanyagával akarnak felfrissíteni.

19. Merénylők
Manhunt

Lwaxana Troi férjet keresve érkezik az Enterprise-ra, jelöltjei között első helyen Picard szerepel. Ám nem ő az egyetlen “merénylő” a fedélzeten, ugyanis mintegy mellékesen sikerül lelepleznie a hajón utazó diplomaták valódi szándékát: bombát akarnak robbantani azon a kongresszuson, ahová hivatalosak.

20. Kísért a múlt
The Emissary

Egy évtizedekkel ezelőtt, még a Klingon-Szövetségi háború idejében útnak indított klingon távolsági felderítőhajó tart a Szövetség területe felé, fedélzetén az egyelőre hibernált legénységgel. Mivel félő hogy a hajó a szerintük még mindig életben levő harci parancs értelmében a Szövetség kolóniái ellen fordul, az Enterprise egy küldöttet vesz a fedélzetére, akinek feladata hogy tájékoztassa a klingonokat a megváltozott helyzetről. A küldött azonban Worf egykori szerelme, és mint hamarosan kiderül, az eltelt évek alatt egykori érzéseik mit sem változtak.

21. Elmélet és gyakorlat
Peak Performance

Egy harci szimuláció hirtelen véres valósággá válik, mikor egy ferengi hajó kapcsolódik be a csatába, és azzal fenyegetődzik, hogy a két, látszólag szemben álló Szövetségi hajó közül az egyiket mindenképpen megsemmisíti, hacsak nem kapja meg azt az értékes rakományt, amit szerintük az egyik hajó szállít.

22. Megfakult emlékek
Shades Of Gray

Egy ismeretlen bolygó felderítése közben Riker megfertőződik egy veszélyes parazitával, ami összefonódva az idegrendszerével, veszélyeztetni kezdi az életfunkcióit. Mikor a fertőzés eléri az agyat, Pulaski közvetlen idegi stimulációval próbálkozik, minek következtében az öntudatlan Riker újraéli életének egyes szakaszait.