Második évad (TOS)

1. Az őrület ideje
Amok Time

Spock rá nem jellemző módon érzelmes, amikor rátör a pon farr, a vulkáni párzási idő, amely hétévenként érkezik el, és arra készteti a vulkániakat, hogy hazatérjenek, párt találni vagy meghalni.
Ez az epizód, amely nagyrészt a Vulkán bolygón játszódik, ad először igazi betekintést Spock ősi hátterébe és a vulkáni fiziológiába. Megszegve a Csillagflotta parancsát, Kirk lojálisnak bizonyul barátjához és első tisztjéhez, és eltéríti az Enterprise-t Spock szülőbolygójára – nagyon hasonlóan ahhoz, amikor Spock kockára tette a karrierjét, hogy korábbi kapitánya segítségére legyen az első szezon “The Menagerie ” című epizódjában. Kirk és McCoy lesznek az első “kívülállók”, akik tanúi a vulkáni házassági ceremóniának. De amikor T’Pring, Spock vonakodó jegyese kinyilatkoztatja jogát a rituális harchoz, és váratlanul Kirköt választja bajnokának, Kirk lesz a második hivatásos Csillagflotta tiszt, aki “meghal”, ezúttal társa kezétől.
A legjobb jelenet: Spock túláradó örömet tükröző arckifejezése, amikor rájön, hogy Kirk él, egy tetszhalált okozó szernek köszönhetően, amelyet McCoy fecskendezett a kapitányba, Spockkal vívott ádáz harca közben.
Érdekesség: Nézzük meg, ahogy Spock először köszönti T’Paut az immár híressé vált vulkáni üdvözlő kézjellel, egy, a forgatókönyvben eredetileg nem szereplő mozdulattal, amelyet Leonard Nimoy rögtönzött az epizódhoz. Azt is ebben az epizódban halljuk először, hogy “Hosszú és eredményes életet.”

2. Ki siratja Adoniszt?
Who Mourns for Adonais?

Az Enterprise felderítő csapata találkozik a görög isten, Apollón víziójával, aki azt parancsolja, hogy mindannyian imádják. Az első a klasszikus sorozat több, a görög mitológiában gyökerező epizódja közül. Ebben az érdekes történetben Apollónról kiderül, hogy egy idegen űrutas, aki – a görög mitológia más isteneivel együtt – hosszú idővel azelőtt a Földre érkezve az Olümposz hegyéről kormányozta annak primitív lakóit. Scotty első boldogtalan szerelmi ügye arra készteti őt, hogy versenyre keljen Apollón istennel, mivel mindketten Palamas hadnagy vonzalmáért versengenek.

3. Cserélt gyerek
The Changeling

Kirk harcban áll egy “Nomad” nevű computerszonda intelligenciájával, amelyet arra programoztak, hogy megsemmisítsen mindent, ami nem tiszta vagy alsóbbrendű.
A meghibásodott technológia gondolata hatja át a történetet, amelyben egy, a Földről felbocsátott űrszonda és egy idegen szonda szerepel. A találkozás a földi szondát drasztikusan megváltoztatja: most már azért folytatja a kutatást, hogy minden alacsonyabb-rendű életformát megsemmisítsen.
A legjobb párbeszéd: Miután Kirk a tiszta logikát használja az idegen szonda legyőzésére, azt mondja Spocknak: “Nem gondolta, hogy ez is megvan bennem, ugye, Spock?” Az igazsághoz mindig hű Spock így válaszol: “Nem, uram.”
Érdekesség: 12 évvel később részben ez a történeti szál inspirálja a V’ger űrszonda fenyegetését a “ST: A mozifilm”-ben.

4. Tükröm, tükröm
Mirror, Mirror

Kirk, Scotty, McCoy és Uhura egy párhuzamos univerzumba transzportálódnak, ahol a Föderáció gonosz, Kirk önkényes kapitány, Spock pedig könyörtelen első tiszt, aki a kapitányi szék felé kacsintgat.
Ez a remekül alakított forgatókönyv az első, amely bemutatja a párhuzamos univerzumról szóló gyakran ismétlődő elgondolást; ezúttal egy fordított – teljesen rosszindulatú – Föderációval szembesülünk. Kirk másodszor néz szembe másik énjével (ez “A belső ellenség” című epizódban is megtörtént). A részleteknek nagy figyelmet szentelve keltik életre a tükör univerzumot, amelyben Kirk azzal veszélyezteti nehéz helyzetben maradt társait, hogy kegyelmet mutat az alternatív halkánokkal szemben. Ebben az epizódban kevés a Star Trekre jellemző humor, varázsa abban rejlik, hogy áthatóan sötét.
Érdekesség: A DS9 “Crossover” (“Átkelés”) c. epizódjában a legénység sötéten kel át az elsőnek ebben az epizódban látott univerzumba, amíg Sisko számára lehetővé válik, hogy a párhuzamos világban megmentse a haláltól tükör feleségét, “Through the Looking Glass” (“A tükrön át”) c. epizódban.

5. Az alma
The Apple

Kirk felderítő csapatot vezet egy Vaal nevű computer által kormányzott ősi világba, ahol az elemeket éppúgy a computer szabályozza, mint a bolygó gyermeki lakóit.
Buja növényzettel borított környezet a bolygón, továbbá remek színészi teljesítmények, különösen Keith Anderstől a tágra nyílt szemű Akuta szerepében.
Érdekesség: David Soul, aki a bennszülött Makorát játssza, később amerikai televíziós sztár lesz a ’70-es évek hetente jelentkező “Starsky és Hutch” című rendőrségi drámájában.

6. A végítélet-gép
The Doomsday Machine

Az Enterprise találkozik az űrben egy hatalmas idegen szerkezettel, amely olyan energiahullámokat bocsát ki, amelyek egész bolygókat képesek elpusztítani.
Az első olyan Star Trek epizódok egyike volt, amelyekben jelentős mértékben alkalmaztak speciális effektusokat és látványhatásokat; jelen esetben a baljós külsejű bolygógyilkos megjelenítéséhez, a szezon egyik legerőteljesebb darabjává téve az epizódot. William Windom remekel Matthew Decker szerepében. Az arcán tükröződő rémület, amikor felfedezi, hogy tévedésből űrhajójának egész legénységét a halálba küldte, valóban dermesztő. Mindvégig feszült
Érdekesség: A halálra ítélt kapitány fia, Will Decker kapitány Kirk admirális alatt szolgál majd, és maga is végzetes áldozatot hoz a “ST: A mozifilm”-ben.

7. Macskamancs
Catspaw

Kirk, Scotty és Spock lesugároznak a Pyris VII-re, egy furcsa bolygóra, ahol hemzsegnek a zombik, boszorkányok és koboldok.
Az eredetileg halloweeni mulatságnak szánt szokatlan mese tele van boszorkányokkal, óriásmacskákkal és egyéb, az éjszakában felbukkanó dolgokkal.

8. Én, Mudd
I, Mudd

A csavaros eszű szélhámos, Harry Mudd félrevezeti, és egy androidok által lakott, feltérképezetlen bolygóra irányítja az Enterprise-t.
A gyalázatos Mudd visszatérése hatalmas, nagyrészt kacagtató mulatság; például az a jelenet, amelyben Kirk és legénysége túljár az androidok eszén, agyukat képtelenségekkel terhelve túl. Még Spock is beszáll a mókába, azt mondva két egyforma androidnak: “Szeretlek. De gyűlöllek is.” Ennél csak a végső jelenet szórakoztatóbb, amelyben Kirk huncutul felfedi, hogy mi lesz Mudd büntetése: egy egész bolygóra való android állandó felügyelete alatt fog élni, amelyek mind házsártos felesége, Stella másolatai lesznek.

9. Metamorfózis
Metamorphosis

A Gamma Canaris M bolygón Kirk, Spock és McCoy találkozik egy földi tudóssal, akit egy általa “a Társ”-nak nevezett energiafelhő védelmez. Igazán megindító epizód, amely csak nagyon kis mértékben támaszkodik speciális effektusokra vagy csúcstechnológiát felvonultató történetre. Egyszerűen megfogalmazva, egy meglepően megkapó szerelmi történet az ember Zephram Cochrane tudós és “a Társ”-nak nevezett idegen, egy arctalan energiafelhő között, akivel az emberek az elmés univerzális fordítógép segítségével tudnak kommunikálni.
Érdekesség: Zephram Cockrane-ről említés esik a ST: TNG “New Ground” (“Új terep”) c. epizódjában.
Föderációs tények: Megtudjuk, hogy több mint száz évvel korábban Zephram Cockrane találta fel az impulzus meghajtást túlszárnyaló warp sebességet. A mértékegységeket (cockrane és millicockrane) alkalmanként beépítik a későbbi Star Trek sorozatok dialógusaiba, az ő alakja iránti tiszteletből.

10. Utazás Babelre
Journey to Babel

Egy küldetés, amelynek során utasokat szállítanak egy békekonferenciára, igen nehézzé válik Spock számára, amikor megtudja, hogy a fedélzeten tartózkodó küldöttek között vannak a szülei is. Élvezetes hajcihő, szívhez szóló befejezéssel, ugyanakkor az első epizód, amelyben fedélzeten tartózkodó idegenek nagy létszámú csoportja szerepel. Mark Lenard kellőképpen merev mint Spock apja, Sarek, Jane Wyatt pedig kellőképpen gyengéd Spock földi születésű anyjaként. Spock dilemmája: a hajón marad, betöltve a kapitányi posztot, miután Kirk megsérült, vagy vért ad, és megmenti haldokló apját?
A legjobb párbeszéd: Spock Sareknek, földi édesanyjára utalva: “Érzelmes, nem?” Sarek: “Mindig is az volt.” Spock: “Valóban? Akkor miért vetted el?” Sarek: “Akkor ez tűnt logikus lépésnek.”

Érdekesség: Ebben az epizódban jelenik meg másodszor Mark Lenard, aki korábban a “Balance of Terror” (“A félelem egyensúlya”) című epizódban romulán parancsnokként tűnt fel, a “ST: A mozifilm”-ben pedig egy klingont játszik. Lenard Sarekként, legismertebb szerepében visszatér a “ST: Spock nyomában”, a “ST: A hazatérés” és a “ST: Az ismeretlen tartomány” című filmekben. Sarekként a képernyőre is visszatér a ST: TNG “Sarek” és “Unification I.” (“Egyesítés”, I. rész) című epizódjaiban.

11. Pénteki gyermek
Friday’s Child

Az Enterprise legénysége összecsap a klingonokkal, amikor egyidejűleg próbálnak kapcsolatot létesíteni a fejlődő Capella IV bolygóval. Egy gyors tempójú, az elsődleges irányelv bölcsességét hangsúlyozó kirándulás, amely irányelv megtiltja a Föderáció tagjainak, hogy beavatkozzanak idegen civilizációk fejlődésébe. Ugyan Kirk és legénysége belekeverednek a kapellánok ügyeibe, de indítékaik őszintén önzetlenek. Ez az egyetlen epizód, amelyben dr. McCoy szakértelmét arra használja, hogy világra segítsen egy csecsemőt.
A legjobb sor: A türelmetlen McCoy, miközben a terhes Eleent felsegíti egy meredek hegyoldalon, így szól: “Orvos vagyok, nem mozgólépcső.”
Érdekesség: Worf hasonlóan türelmetlennek mutatkozik, miközben segít Keikonak világra hozni gyermekét (akit később Mollynak neveznek el) a ST: TNG “Disaster” (“Katasztrófa”) című epizódjában.

12. A halálos évek
The Deadly Years

A Gamma Hydra IV bolygón tett látogatás után Kirk, Spock, McCoy és Scotty elkezdenek gyorsan, idő előtt öregedni.
Az öregedés folyamatának és annak gondolatébresztő vizsgálata, hogy az milyen hatást gyakorol a képességekre. Amikor a legénység négy tagja öregedni kezd, nyilvánvalóvá válik, hogy a folyamat mindegyiküknél szemmel láthatóan eltérő gyorsasággal és nagyon különböző eredménnyel zajlik: Kirk és Spock jóval
A legjobb sor: McCoy, a betegség előrehaladtával veszekedősen és munkájában gátoltan, így szól: “Orvos vagyok, nem varázsló.”
Érdekesség: Az idő előtti öregedéstől a Csillagflotta későbbi legénysége is szenvedni fog, beleértve dr. Pulaskit a ST: TNG “Unnatural Selection” (“Természetellenes kiválasztódás”) és Deanna Troi tanácsadónőt a ST: TNG “Man of the People” (“Az ember, aki az emberekért van”) c. epizódjában.

13. Rögeszme
Obsession

Egy kísértet bukkan fel Kirk kapitány múltjából egy gázfelhőből álló teremtmény formájában, amely emberi vérsejtekkel táplálkozik. Az epizód forgatókönyve Herman Melville klasszikus “Moby Dick”-jéből vett kölcsön egy oldalt, amelynek tartalmi lényege központi kérdés Kirk számára, akinek a gázlény elpusztítására irányuló rögeszméje abból a tényből fakad, hogy az megölte a legénység felét azon a hajón, amelyen egy évtizeddel korábban szolgált, a tapasztalatlan Kirk hibájának közvetlen következményeként, mert nem lépett fel elég gyorsan a lénnyel szemben. Az epizód Spock biokémiai jellegzetességeiből is még többet feltár: vérét a lény nem találja ízletesnek.

14. Farkas a nyájban
Wolf in the Fold

Az Argelius II-n egy küldetés közben gyilkosság történik, és minden bizonyíték Scott főmérnök ellen szól.
Amikor a közvetett bizonyítékok őrá utalnak, Scotty lesz az első – de nem az utolsó – Csillagflotta tiszt, akit gyilkossággal vádolnak. Egy ijesztő, de érdekes epizód, amelyben a valódi gyilkost Hasfelmetsző Jack szellemével azonosítják, valójában azonban egy Redjack nevű ősi életforma. A második Scotty boldogtalan szerelmi afférjai közül, ahol nem mással, mint Hasfelmetsző Jack-kel áll szemben.
Érdekesség: Scotty XXIV. századi utódja, Geordi La Forge, éppen olyan sikertelennek fogja találni az ellenkező nemmel való találkozásait, amikor a nőt, aki iránt vonzalmat érez, gyilkossággal gyanúsítják a ST: TNG hatodik szezonjának “Aquiel” c. epizódjában.

15. Baj van a tribblikkel
The Trouble with Tribbles

Egy segélykérő jelzésre válaszolva az Enterprise a K-7 űrállomásra megy, ahol a legénység tagjai tribblinek nevezett kis szőrös lényekkel ismerkednek meg.
Az egyik legközkedveltebb és legemlékezetesebb klasszikus epizód, eleddig a leghóbortosabb, bár hóbortossága ügyesen bonyolított cselekménnyel párosul. A tribblik mindenkinek a legjobb barátai lesznek – kivéve a klingonokat.
A legjobb jelenet: Scotty beismeri a zavart Kirknek, hogy nem azért tűzött össze a klingonokkal, mert megsértették a kapitányt, hanem mert az Enterprise-t “ócska teknő”- nek nevezték.
A legjobb sor: Amikor Kirk megkérdezi, mi történt a tribblikkel, akik eltűntek a hajóról, Scotty így válaszol: “Az egész kompániát áttranszportáltam a gépházba (a klingonokéba), ahol egyáltalán nem lesz baj velük.”
Érdekesség: William Campbell, a klingon Koloth parancsnok először Trelane-ként tűnt fel a “The Squire of Gothos” (“Gothos fegyvernöke”) című epizódban. Stanley Adams, akit itt Cyrano Jones-ként látunk, később társírója lesz a harmadik szezon “The Mark of Gideon” (“Gideon jele”) című epizódjának. Egy kiváló példa arra, hogy a Star Trek-ben szereplő tudomány a valóságban gyökerezik: a tritikált, az éhes tribblik által elpusztított genetikai úton előállított kvadrotritikál gabona alapfajtáját a tudósok 1954-ben ténylegesen kifejlesztették.

16. A Triskelion játékmesterei
The Gamesters of Triskelion

Kirk, Uhura és Chekov rejtélyes módon lesugárzódnak a Triskelion nevű harcias bolygóra, ahol erőszakos gladiátorjátékok jelentik a szórakozás fő formáját. Mikor Kirköt, Uhurát és Chekovot elrabolják, mint általában, Kirk jár a legjobban: amíg Chekov egy ronda rabszolganővel kerül össze a cellájában, Uhurával pedig – amikor nem látják – durván bánik egy brutális alak, Kirk csókolózni és ölelkezni tanítja a ragyogó Shahnát. Ki mondja, hogy nincs haszna annak, ha az ember a Csillagflotta kapitánya?

17. Egy kis balhé
A Piece of the Action

A Piece of the ActionA Sigma Iotia II bolygón Kirk és legénysége döbbenten fedezi fel, hogy a iotiaiak a gengszterek életstílusát tették magukévá, egyenesen Al Capone fénykorából.

Ha a bizarrság vonzerejéről van szó, a Star Trek nemigen adhat ennél többet. A helyszínek és a szereplők egyenesen “Az érinthetetlenek”-ből valók, a történet
Érdekesség: A ST: TNG második szezonjának “The Royale” c. epizódjában az idegeneket egy másik könyv befolyásolja.

18. Az immunitás szindróma
The Immunity Syndrome

Az Enterprise válaszol egy segélyhívásra a Gamma 7 A naprendszerben, amelyet egy nagy, amőbaszerű lény fenyeget, amely elszívja az energiát a bolygóktól és a hajóktól.
Az amőbalény mellett az epizód másik erőssége az, hogy közeli betekintést nyerhetünk a Kirköt és rangidős tisztjeit összefűző barátság kötelékébe, különösen a Spock és McCoy közötti, bokszmeccsre emlékeztető kapcsolatba – mindketten szenvedélyes érveket hoznak fel amellett, hogy miért ők kockáztassák az életüket, bekormányozva a hajót a lény belsejébe. Kirk eközben őrlődik, hogy melyik barátját küldje az öngyilkos küldetésre. Komoly kirándulás, hihetetlenül izgalmas befejezéssel párosulva.
Érdekesség: A szerepek felcserélődnek a XXIV. században, amikor a ST: Voyager legénysége egy ismeretlen életformát ártalomnak tesz ki a “The Cloud” (“A felhő”) c. epizódban.

19. Egy kis magánháború
A Private Little War

Az Enterprise élet után kutat a primitív Neural bolygón, amelynek lakosai a klingonoktól átvették a harcias viselkedést és a fegyver udvariasságát.
Az epizód az abban az időben zajló vietnami háború kommentárjának készült.

20. Visszatérés a holnapba
Return to Tomorrow

Három, évszázadok óta csak tudati állapotban létező idegen segítséget kér Kirktől, hogy android testeket építhessenek tudatuk számára.
Érdekes történet, átlagon felüli zenei aláfestéssel, és az epizódban Leonard Nimoy is megcsillogtathatja színészi tehetségét. Amikor az idegen Henoch átveszi Spock testét, Nimoy – csak arcát használva – a sztoikus, komoly vulkániból vészjósló külsejű intrikussá válik.
Érdekesség: Diana Muldaur dr. Miranda Jones-ként tér vissza a harmadik szezon “Is There In Truth No Beauty?” (“Valójában nincs is szépség?”) című epizódjában, húsz évvel később pedig dr. Kate Pulaskiként a ST: TNG második szezonjában.

21. Az erőszak mintái
Patterns of Force

Amíg az Ekos bolygón nyomoznak, Kirk és Spock felfedezik, hogy a lakosok egy, a nácikéhoz hasonló életformát alakítottak ki, amelyben a zeonok földalatti csoportját üldözik és kiirtják. Ez a dermesztő epizód a producer, Gene Roddenberry állásfoglalása a nácizmus szörnyűségeivel szemben. A Föderáció ismét hibázik e rosszul tájékozott, a földi születésű kulturális megfigyelő, John Gill által ihletett társadalom létrehozásával. A téma ellenére az epizódban vannak humoros pillanatok, például az a jelenet, amelyben a dokit letranszportálják az Ekosra, miközben még mindig a náci díszt próbálja magára ölteni.

22.  Bármely más néven
By Any Other Name

A Kelván Birodalom ügynökei az Enterprise eltérítését tervezik, hogy egy háromszáz éves utazást tegyenek vissza az Androméda Galaxisba. Egy nagyon is élvezetes kirándulás, amelyben Kirknek és legénységének minden leleményességüket össze kell szedniük, hogy túljárjanak a nyilvánvalóan okosabb és erősebb idegenek eszén. A félelmetes képsor mellett, amelyben a kelvánok az Enterprise legénységének két tagját kicsi, aszalt tömbökké zsugorítják, és egyiküket Rojan szétmorzsolja, van egy nagyon mulatságos jelenet is, amikor Scotty megpróbálja leitatni az idegen Tomart egy üveg zöld likőrrel.

23. Omega dicsőség
The Omega Glory

Az Omega IV bolygón Kirk felfedezi, hogy egy renegát föderációs parancsnok, Tracey kapitány megszegte a Föderáció Elsődleges Irányelvét, és beavatkozott a lakosok életébe, ellátva őket fegyverekkel.
Jól megírt történet, tele akcióval, ahol a yangok a kohmokkal harcolnak, és a yangok “szent szavai”-ról kiderül, hogy az Egyesült Államok Alkotmánya elferdített változatának felelnek meg. Morgan Woodward remekel Tracey kapitány szerepében.

24. A végzetes komputer
The Ultimate Computer

A computerzseni dr. Richard Daystrom terve, hogy az Enterprise űrhajó fedélzetén tesztelje legújabban kifejlesztett számítógépét, az M5-öt, katasztrofális következményekkel jár. A Star Trek visszatérő gondolata, az ember felcserélése a géppel, ezzel az epizóddal kezdődött. Kezdetben Kirk még irigynek is tűnik az M5-re, amely, úgy látszik, jobb munkát végez az Enterprise-t irányítva, mint ő.

25. Kenyeret és cirkuszt
Bread and Circuses

A IV 892 bolygón a Kirk-Spock-McCoy triót római katonák egy csoportja foglyul ejti, és arra kényszeríti, hogy gladiátorjátékokon versenyezzenek, amelyeket élő televíziós közvetítésben sugároznak a sóvár polgároknak. A második szezon kiemelkedő sikere; az epizód kiválóan hasznosítja a földi párhuzamról szóló elgondolást, és az Enterprise legénységét az egyik legnagyobb kihívás elé állítja, világossá téve a Kirk, Spock és McCoy közötti kimondatlan köteléket. A végső jelenetben, amikor Spock és McCoy az arénában küzdenek, Spock az, aki fenntartás nélkül a doktor segítségére siet.

26. Célpont: Föld
Assignment: Earth

Miután visszautazik az időben a XX. századba, az Enterprise feltartóztat egy Gary Seven nevű titokzatos űrutazót, ak azt állítja magáról, hogy egy idegenek által felkészített földi ember, és célja megakadályozni, hogy a Föld elpusztítsa önmagát. A második szezon utolsó epizódja kiváló példája a tökéletes Star Trek történetszövésnek. Az egész cselekmény a rejtélyes Gary Seven körül forog, aki a legénység több mint méltó ellenfelének tűnik, és a történet a humor (a Teri Garr által alakítottt könnyelmű Roberta), a feszültség (az űrhajó kilövése) és a szellemesség (Garr és Lansing nagyszerű párbeszéde) keverékét adja.
Figyelemreméltó vendégszereplő: Ez volt Teri Garr első televíziós szereplése, aki később olyan filmek sztárja lesz, mint a “Harmadik típusú találkozások” és a túláradóan vidám “Aranyoskám”.
Érdekesség: Másodszor tűnik fel egyy alakváltó: Gary Seven macskája, Isis. Az alakváltóról szóló elgondolás a DS9-ben, Odo alakjában jobban kiteljesedik.