Ablatív páncél

Burkolati páncélzat a legtöbb Csillagflotta hajón található. Az ablatív páncélzat egy reaktív páncél, ami egy ellenerőt fejt ki a becsapódó fegyver lövedékére. A páncélzat elpárolog, amikor egy energiafegyverből (pl. fézer) találat éri, és így a fegyver energiájának egy része elnyelődik az elpárolgó páncélban. A legkorszerűbb Csillagflotta hajókat már ablatív páncélzattal is felszerelik (pl. Defiant, Sovereign osztályok).

Az ablatív páncélzatot eredetileg a USS Defiant számára fejlesztették ki. A Borggal történő korábbi találkozások során a föderációs pajzsok túl gyengének és sebezhetőnek tűntek, ezért a Defiant tervezői egy olyan hajót akartak létrehozni, amely nagyobb fokú védelemmel rendelkezik még pajzs nélkül is.

Az új páncélzat értékét a Defiant a Domínium elleni harcokban próbálhatta ki. A Borghoz hasonlóan a Domínium fegyverei is könnyedén leküzdötték a föderációs hajók pajzsait a konfliktus első szakaszában, de a Defiant ablatív páncélzatával jóval több ideig tudta állni a támadásokat nagyobb károsodás nélkül.

Ebben a technológiában a legnagyobb előretörést az ablatív páncélzat generátor jelenti. Ezt a szerkezetet a jövőből érkezett Janeway admirális adta át a Voyager legénységének. A generátorhoz a hajóburkolaton elhelyezett eszközök kapcsolódnak; aktiváláskor egy új réteg páncélzat jön létre a hajó felszínén. A páncélzat hatékonysága igen meggyőző. A Voyager ezzel az eszközzel számos Borg Kocka támadását tudta állni. A rendszer egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy bármikor be- és kikapcsolható, és még fegyverrendszereket is be lehet vele borítani, ha éppen nincsenek működésben. Ez jóval nagyobb fokú védettséget biztosít, mint bármelyik másik páncélzat.

A Csillagflotta jelenleg azon dolgozik, hogy megismerje, és minél előbb felhasználja a Voyager által a “jövőből hozott” technológiát. Ha az új rendszert minden csillaghajóra felszerelik, a Flotta védelmi ereje a sokszorosára fog válni.

Related Bejegyzések