Bioágy

A kórházi ágy az egyik legfontosabb kelléke egy orvosi intézménynek, mivel a beteg ezen tölti a

legtöbb időt. A korai ágyak egyszerűek voltak – csak egy hely, ahol a beteg kényelmesen pihenhet . A technológia előrehaladtával a kórházi ágy jóval rugalmasabbá vált, és már csak idő kérdése volt, mielőtt rutin orvosi rendszerek kerületek bele; ez vezetett el az eszköz korai változatához, amelyet már bioágynak neveznek.

Ma a Csillagflotta bioágyát úgy tervezik, hogy széleskörű alapinformációkat adjon a betegről az orvosi személyzetnek. Beépített érzékelők segítségével a bioágy állandóan figyelhet olyan adatokat mint a szívverés, hőmérséklet, légzés, stb. Ezeket egy állandó helyre írja ki, általában egy a bioágy fejrésze feletti panelre. Így a megjelenített információ a lehető legtisztább és könnyen elérhető. A vizuális megjelenítés mellett a bioágyak hanginformációkat is adhatnak, például a szívverés hangja vagy automatikus figyelmeztetések arra az esetre, ha bármelyik testfunkció is eltérne a beállított értékhatártól. A bioágyak használata alapvetően azt jelenti, hogy minden mai kórházi ágy egyenlő – valójában még jobb – a századokkal ezelőtti “hatékony gondoskodás” filozófiájú ággyal. Azonban, arra azért nincs elég forrás, hogy minden típusú orvosi eszközt az ágyba integráljanak. Mivel az alapvető cél megváltozott, ezért még a legmodernebb orvosi intézmények is csak viszonylag kevés csúcstechnológiájú ágyat tartalmaznak, ezek mellett jóval nagyobb számú standard bioágyat használnak.

SEBÉSZETI BIOÁGY

A gyengélkedő legfontosabb bioágya és általában annak a középpontjában szokott elhelyezkedni. Általában fejlettebbek és érzékenyebbek a műszerei mint a többi bioágyé és rendelkezik egy nagy kijelzővel amely az életfunkciókat és egyéb adatokat mutat. Komolyabb sérülésekhez azonban speciális bioágyra van szükség.

Related Bejegyzések