Kvantumörvény meghajtás

2374-ben a Voyager egy a Csillagflottától származó üzenetet fogott a Harogin kommunikációs rendszeren keresztül amelyben egy a Csillagflotta által küldött kvantumörvény hajtóművel haladó hajónak (USS Dauntless NX-01) adták meg a pozícióját. A Dauntless képes lett volna lerövidíteni a Voyager 60 000 útját 3 hónapra mivel a fénynél 240 000-szor gyorsabban haladt.

Természetesen a Föderáció ilyen technológiát még nem képes megépíteni de a Voyager legénysége elhitte az üzenetben írottakat. Valójában a hajó egy Arturis nevű idegené aki el akarta fogni a legénységet és asszimiláltatni mivel a Voyager segített a Borgon a 8472-es fajjal szemben így Arturis bolygóját is asszimilálták. Szerencsére a hajtóművet a Voyageren is sikerült üzembe helyezni így Arturis után tudta eredni aki elrabolta Janeway-t és Hetest. Végül a két túsz kiszabadították és a hajón csak Arturist asszimilálták a Voyager pedig még 300 fényévet volt képes megtenni amíg a hajó szerkezete nem sérült.

A hajtóművet anyag/antianyag reaktor működtette amely a Dauntless-en sokkal kisebb méretű volt mint a Voyageren. Ez a reaktor szolgál energiát küld a gondolákba és ami nagyon fontos a deflektorba amely megnyitja a kvantumörvényt. Az örvény nem sokkal különbözik a Borg által használt Tranztértől csak annyiban hogy egy csillagflotta hajó is képes megnyitni a deflektorja segítségévek néhány kisebb módosítással. Sajnos azonban ez a fajta kvantumörvényben a hajótestet nagyon nagy erő éri amely károsítja azt így a Voyager nem volt képes 1 óránál tovább az örvényben maradni.

Néhány hónappal az Arturis-féle konfliktus után a Voyager legénysége megalkotta a kvantumörvény technológia a Voyageren is alkalmazható változatát. Az új hajtómű kvantum mátrixot, benomit kristályokat, Borg technológiát és a Dauntlessről származó technológiát használta. Ez néhány billiószor gyorsabb volt mint a fény. Sajnos azonban Paris hadnagy felfedezett egy 0.42-es fázisvariáns az őrvény küszöbében ezért küldték előre a Delta kompot amely felmérte az őrvény fázisvariánsait amint azok létrejöttek az örvény küszöbén majd visszaküldte a Voyagernek. Ha a fázisvariáns túl nagy akkor a hajó kiesik az örvényből és túlterhelődig a kvantummátrix ami maghasadáshoz is vezethet. A terv azonban csak részben működött így a Voyager mindössze csak 20 000 fényévet tett meg. Egy alternatív idősíkról amelyen a Voyager megsemmisült és csak a Delta komp ért haza Harry és Chakotay-el akik olyan parancsot küldtek a hajtóműnek amely megállította így kiestek az örvényből de legalább túlélték.

Miután a Voyager hazaért a Borg tranztérközpont megsemmisítése után a Csillagflotta elkezdte az örvénytechnológia alkalmazhatóságát a hajóin komolyabban is kutatni.

Related Bejegyzések