Sötét anyag

Ezt az anyagot nehéz normális érzékelőkkel felfedezni. A sötét anyag leginkább csillagködökben található meg, habár a feltételezések szerint a sötét anyag nagyobb mennyiségben fordul elő az univerzumban, mint a normál anyag.

A sötét anyag magas koncentrációja kis hézagokat okozhat a normál tér felépítésében. Ezeken a területeken áthaladó normál anyag megjósolhatatlan módon hirtelen fázist válthat, ekkor átmeneti elektromos áramlatok jöhetnek létre, olyanok, mint amiket egy szubtéri torzulás hoz létre, csak éppen szubtérmező nélkül.

A sötét anyag csökkentheti a normál anyag keresését végző érzékelők teljesítményét; ezáltal a sötét anyagot tartalmazó csillagködök jó rejtekhelyül szolgálhatnak. 2374-ben Sisko kapitány a lelepleződés elől egy csillagködbe menekült jem’hadar hajójával.

Sötét anyagot csillagködön kívül is találhatunk. 2376-ban a Voyager egyik kompja egy sötét anyagból álló protonüstökössel találkozott. A vizsgálatok során felfedeztek egy új, sötét anyag alapú életformát. Végül nem sikerült jelentős fokú kapcsolatot létesíteni.

Related Bejegyzések