Vonósugár

Egy Csillagflotta hajó egyik fontos szükséglete, hogy képes legyen űrbeli tárgyakat kezelni, manipulálni. Tipikus példa másik hajók vontatása, szondák helybetartása vagy aszteroidák, űrtörmelékek pályájának módosítása

Ezen feladatok elvégzésére a hajókat egy vagy több vonósugár sugárzóval szerelik fel. Ez az eszköz egymásra helyzet szubtér/graviton erősugarakat használ, amelyek interferenciamintákat fókuszálnak egy távoli tárgyra. Ennek eredményeként jelentős térbeli nyomaték éri a tárgyat; a fókuszpont és az interferenciaminták irányításával a nyomaték vonzó- vagy taszítóerőt hoz létre a tárgyon. A vonósugár sugárzó energiáját változtatható fázisú graviton polaritás források biztosítják, amelyek szub-cochrane szubtéri mezőerősítőket töltenek fel. Legalább 2.7 ívmásodperc/milliszekundum fázispontosság szükséges a vonósugár precíz irányításához. A vonósugár használat közben jelentős terhelésnek teszi ki mind a sugárzót mind a célpontot, így előfordulhat, hogy a gyenge szerkezeti erősségű hajók megsérülhetnek. A sérülés veszélye miatt minden Csillagflotta sugárzót közvetlenül a hajóvázra erősítenek, és a hajó szerkezeti integritás mezejével védik.

Minden Csillagflotta hajó legalább egy vonósugár sugárzót hordoz, gyakran használják egy tárgy vontatásra; ekkor a tárgy a hajó alatt és mögött helyezkedik el. A kompnál nagyobb hajókat általában már több sugárzóval látják el – a nagy csillaghajók pedig már teljes, 360 fokos lefedést is elérnek.

Related Bejegyzések