Betazoid

Fiziológia
A betazoidok a Föderáció Betazed nevű bolygójáról származnak. Egy békés faj, amelynek egyedei magas fokú telepatikus képességgel rendelkeznek. Mivel a betazoidok telepaták, ezért egymással általában telepatikus úton kommunikálnak, és nem szavakkal. A legtöbb képesség a kamaszkorban fejlődik ki, de néhány telepatikus képességük komoly mentális problémákat okozhat, mivel nem képesek kiszűrni más emberek agyait. Ez egy fejlett telepatikus képességekkel rendelkező betazoidnál különlegesen fontos.

Külsőleg a betazoidok teljesen humanoidok, és szinte minden tekintetben megkülönböztethetetlenek az emberektől. Képesek párzani az emberekkel, habár ez néha a gyermek telepatikus képességeinek csökkenésével jár; pl. Deanna Troi parancsnok csak az empatikus megnyilvánulásokat tudja érzékelni. A betazoidok képtelen olvasni a ferengik, a breenek, az ullianok vagy éppen a dopterániok agyában, mert ezeknek a fajuknak különleges az agyszerkezetük. De néhány félbetazoid viszont képes érzékelni ezen fajok érzelmeit.

A betazoidok telepatikus és empatikus képességei szigorú irányítást és figyelmet igényelnek. Az érettebb betazoidoknál bizonyos orvosi állapotok – mint pl. a Zanthi láz – az irányítás elvesztését is okozhatják, és a betazoid érzelmei kisugározódhatnak a környezetében lévő emberekre, amely komolyan befolyásolhatja őket. Troi nagykövet a Deep Space Nine fedélzetén a láz hatása alatt volt, amikor kisugározta az érzelmeit azokra, akikkel közelebbi kapcsolatba került. Még a legfegyelmezettebb betazoidnak is sok lehet az, ha több ezer ember érzelmeit érzi, ekkor egy mentális akadályt kell helyezni a betazoid és a külső forrás közé.

Társadalom és kultúra
A betazoid társadalom több formális és bonyolult tradícióhoz és ceremóniához ragaszkodik, mint a legtöbb kultúra ezen a fejlettségi szinten. Egyes rituálék gyakran először nyugtalanná teszik a konzervatívabb föderációs külvilágit. Az egyik ilyen említésre méltó ceremónia az esküvői szertartás, amelyen nem viselnek ruhát. Habár a betazoid társadalmon belül nincsen nemi megkülönböztetés, mégis a nők birtokolják a legtöbb hivatalos pozíciót.

Történelem
A betazoid a békeszerető filozófusok faja. Ritkán használnak fegyvert vagy bármilyen védelmi rendszert. A bolygó védelmi rendszere eléggé elavultnak bizonyult a Domínium háborúban. A bolygó 2374-ben elesett, és a pusztítás immáron rájuk is lecsapott.

Related Bejegyzések