D’deridex osztály

Típusa:
Csatahajó
Elkészült egységek:
D’deridex, Devoras, Khazara, Terix, Belak, Haakona, Makar, Temet
Részletek nem ismertek, kb. 450 hajó épülhetett összesen, legalább 328 a Domínium háborúban semmisült meg.
Építési időszak:
ismeretlen, kb. 2345-től
Méretek:
Hossz: 1280 méter
Sugár: 1000 méter
Magasság: 400 méter
Szintek száma: kb. 115
Tömeg: 20.000.000 tonna
Legénység: 1650 fő, plusz 30000 földi egység

Fegyverzet:
1 db 21-es osztályú diszruptorágyú
18 db 18-as osztályú diszruptorágyú, teljes kimenet 65.000 TeraWatt
12 db S2-es fotontorpedó-vető + 800 torpedó
Antianyag sugárzó
Védelmi rendszerek:
Pajzsrendszer, teljes kapacitás 2.295.000 TeraJoule
Standard duránium/tritánium dupla burkolat, plusz 11 cm vastag páncélzat
Standard szerkezeti integritás mező
Sebesség:
Normál utazósebesség: 5-ös fokozat
Maximális sebesség: 9.5-ös fokozat
Erősségi index (Galaxy osztály = 1,000):
Sugárfegyver tűzerő : 1.300
Torpedó tűzerő : 750
Fegyverzet hatótávolsága és pontossága : 880
Pajzs erőssége : 850
Burkolat erőssége : 1.200
Sebesség : 955
Harci manőverezhetőség : 680
Összesített erősségi index : 980
Diplomáciai fokozat :
Csillagflotta szerinti 3/4
Élettartam:
60 év
Felújítási időszakok:
Minimális: 2 évenként
Standard: 4 évenként
Jelentős: 10 évenként

Habár a Csillagflotta többször is találkozott a romulán harci madárral, de mégsem tudni róla semmit. Az első találkozásig is 2364-ig kellett várni. A romulán semleges zónában fedezte fel az Enterprise az addig még nem látott romulán hajót. Az első benyomások nem voltak túl kellemesek: a romulán hajó majdnem kétszer olyan hosszú volt, mint az Enterprise, amely a Csillagflotta legnagyobb és legerősebb hajója. A harci madár álcázóberendezése ellen még a legújabb föderációs szenzorok sem tudtak semmit tenni.

Az elkövetkező néhány évben a Csillagflotta hírszerzése mind nagyobb forrásokat szánt az új romulán fenyegetés kiküszöbölésére, de a legnagyobb csalódásukra a Jarok admirális által szerzett adatokról végül kiderült, hogy csak romulán hamisítványok. A Föderáció legnagyobb hírszerzési győzelme az volt, amikor M’ret prokonzul-helyettes, akinek számos a védelemmel kapcsolatban álló tanácsnok ismerőse volt a Romulán Szenátusban, igen részletes és fontos információkat szivárogtatott ki a harci madárról.

A hatalmas méret és erős megjelenés egy kicsit megtévesztőnek bizonyult. A hajó belső terének legnagyobb részét a földi egységek, és az azok felszerelései foglalják el. Habár a diszruptor fegyverzet erős, a mögötte lévő technológia elmarad a Föderáció fézerágyúitól; a diszruptoroknak nagy az erejük, de viszonylag nagy a töltési idejük, és korlátozott a hatótávolságuk. A 12 torpedóvető egyszerre csak egy torpedó kilövésére képes, és a kombinált tüzelési arányuk csak a Galaxy torpedóvetőinek a 80%-a. A romulán hajó valamivel lassabb is, és kevésbé manőverezhető, mint a Galaxy osztályú hajó. A Föderáció számos lépést is tett a romulán álcázóberendezés legyőzésére; a határ mentére tachion hálókat telepítettek, valamint fejlett érzékelő-állomásokat, amelyek együtt képesek lehetnek jelezni, pl. egy álcázott harci madár közeledését.

Még így is a romulán harci madár egy igen fejlett eszköz maradt, amely képes legyőzni a legfejlettebb és legerősebb föderációs hajókat.

Related Bejegyzések