Fotontorpedó

A fotontorpedó egy erős, nagy hatótávolságú fegyver, amelyet a Föderáció csillaghajóin már több mint 150 éve használnak. A korai modellek a maiaktól csak a kifinomultság mértékében és a robbanófej erejében különböztek. A Csillagflotta hajóin manapság legelterjedtebb a 6-os típus. A torpedó egy nyújtott elliptikus testből áll, amely 210 cm hosszú, 76 cm széles és 45 cm magas, tömege – töltés nélkül – 247.5 kilogramm. A fotontorpedó robbanófeje maximum 1.5 kg anyagot és 1.5 kg antianyagot tartalmaz. Ezek több ezer golyócskában vannak egy mágneses mező belsejében – a fegyver ereje a golyócskák számának csökkentésével gyengíthető.

Egy torpedó célkereső, írányító és detonációs rendszereket is tartalmaz, valamint egy szubtértartó egységet. Az utóbbit az indító jármű saját meghajtó mezője tölti fel a kilövés pillanatában, megnövelve ezzel a torpedó sebességét: Vmax=VI+(0.75 VI/c), ahol VI az indító jármű sebessége, c a fénysebesség. Ha a kilövés alacsony impulzus sebességen történik a torpedó 75%-kal magasabb fénysebesség alatti sebességre gyorsul fel; magas impulzus sebességnél a torpedó nem fog teret váltani. Szubtéri sebességnél a torpedó a szubtértartó kimerüléséig szubtéri sebességen marad, habár ezzel a robbanófej hatásfoka is csökken. Közepes hatásfok esetén a torpedó akár 3.500.000 km-es távolságot is elérhet a fénynél alacsonyabb sebességgel.

A fotontorpedó ballisztikus röppályán is képes haladni; az irányzékát a kilövő hajó, a saját irányító rendszere vagy ezek kombinációja vezérelheti. Egy fotontorpedó robbanófeje eltávolítható, helyére érzékelők vagy egyéb felszerelések kerülhetnek. Néhány fejlettebb modell térhajtóművel van ellátva, így nagy hatótávolságú szondaként alkalmazhatók. A VIII-as osztályú szonda 1.12 fényévet tud bejárni 9-es fokozaton, míg a IX-es osztályú 2 fényévet ugyanezen sebességen. Egy alkalommal a torpedót arra használták, hogy egy föderációs diplomatát egy fontos találkozóra szállítsanak.

Jelenleg 9 fő fotontorpedó-indító rendszert használnak a Föderációban:

2. osztályú 1 torpedó 4 másodpercenként 0.25 s-1
Standard 1 torpedó 2 másodpercenként 0.5 s-1
Type 1 robbanó tüzelésű 4 torpedó 2.85 másodpercenként 1.4 s-1
Type 2 robbanó tüzelésű 8 torpedó 5 másodpercenként 1.6 s-1
Type 3 robbanó tüzelésű 10 torpedó 5 másodpercenként 2 s-1
Type 4 robbanó tüzelésű 12 torpedó 5 másodpercenként 2.4 s-1
Pulzáló tüzelésű 4 egy másodperc alatt, 3 másodperc újratöltéssel 1 s-1
Gyorstüzelő 4 torpedó másodpercenként 4 s-1
Mikro 2 torpedó másodpercenként 2 s-1

Related Bejegyzések