Diszrubtor

A fázis diszruptorokként is ismert fegyverek igen elterjedtek az Alfa Kvadránsban, de leginkább a klingonok és a romulánok használják őket. Ugyanazon az alapelven működnek, mint a Föderáció fézerei, de a diszruptorok a gyors helyett lassú nadiont használnak az energiasugár létrehozásában. Ezzel a diszruptoroknak alacsonyabb az energiakonverziós hatékonysága a fézereknél. Ezt valamelyest ellensúlyozza, hogy magának a fegyvernek a mérete kisebb; az így felszabadult hely lehetővé teszi, hogy egy fézer méretű diszruptor nagyobb energiájú lehessen a fézernél. A fézert ezért valamivel bonyolultabb és általában hatékonyabb a diszruptornál.

Hajóra telepített

A fézerekhez hasonlóan a diszruptorok is képesek pulzáló vagy folytonos sugárban tüzelni. A fegyver nagy hátránya, hogy még senkinek sem sikerült a rendszert olyan hatékonnyá fejleszteni, hogy a független sugárzókat össze tudják kapcsolni. Így még nem sikerült létrehozni a Csillagflotta fézersoraihoz hasonló diszruptorfegyvert. Amióta a fézersorok megjelentek a Föderáció hajóin, a klingonok és a romulánok komoly kutatásokba kezdtek, hogy leküzdjék hátrányukat, de ezidáig ez még nem sikerült. Ezért ez a két hatalom a hajóik kialakításánál inkább a minél erősebb és nagyobb diszruptorágyúkra koncentrál. A lineáris fézersor ezáltal a Csillagflotta egy jelentős előnye maradt. 

Kézi

A Klingonok, Romulánok és Kardassziaiak használnak efféle kézifegyvereket. Két fajtája létezik csakúgy mint a Föderációs fézerekből: pisztoly és egy nagyobb karabély. A Romulán karabély sokat változott az idők során. 2368-ban még kicsi és sovány volt de 2371-re azt egy sokkal jobban megtervezett fegyver váltotta fel. A mérete ugyan nőtt de jóval erősebb lett az elődjénél.

A Kardassziai diszruptor jóval egyszerűbb kivitelű. Csak néhány állítási lehetőség található rajta és néhány darabját nem is a Karadssziaiak gyártják.

Related Bejegyzések