MVAM

A hajók szétválasztása több okból is hasznos, veszély esetén el lehet menekülni az egyik szekcióval pl. hajtóműrobbanás vagy ha harci helyzet áll elő az egyik szekció elmenekíti a harcképtelen legénységi tagokat pl. kutatókat a másik szekció pedig felveszi a harcot azt ellenséggel. Ha egy hajón ilyen szétválasztást akarnak létrehozni akkor mindkét szekciónak saját impulzus hajtóművek kell legyen.

Először a Galaxy osztályra építették be ezt a funkciót mivel ezeken a hajókon nagy létszámban vannak civilek és kutatók akik nem képesek harcolni így azok elmenekülhetnek a csészealj szekcióval. A Csillagflotta azonban elvetette ezt a konstrukció és felfegyverezte a csészealjat is.

A második próbálkozás már hatásosabb volt ugyanis a Galaxy osztálynál kiderült hogy harci helyzetben ha egy hajó szétválasztható akkor azzal meglehet lepni az ellenséget így nagyobb csapást lehet mérni rá így fejlesztették ki a multivektoros támadómódot amit a Prometheus osztályba építettek be. Ez a támadómód röviden arról szól hogy a hajót több részre osztják fel jelen esetben három részre így az ellenséget három különböző irányból lehet támadni. Ez a módszer a gyakorlatban is jól bevált főleg nagyobb kevésbé mozgékony hajók ellen. Előnye továbbá hogy mindhárom szekció képes a szubtérben utazni mivel fel van szerelve három különálló hajtóműrendszerrel.

Related Bejegyzések