Szubtéri fegyverek

A Szubtéri fegyverek használatát és gyártását a második Khitomeri egyezmény betiltotta az Alfa és a Béta kvadráns nagyhatalmainak. Ezek a fegyverek a valaha feltalált legveszélyesebbek. Az egyezmény kötelezi a résztvevő feleket hogy állítsák meg az ilyen fajtájú fegyverek elterjedését és osszanak meg minden információt az ilyen fegyverekről.

Az első ilyen irányú kutatás a Föderációban a 2330-as években kezdődött eleinte nem fűztek a tervhez nagy reményeket de amikor  kutatócsoport a 2339-ben eredményeket ért el a kutatás felgyorsult. A kései 2330-as években és a 2340-es évek elején a Föderáció kapcsolata jelentősen megromlott a Klingon birodalommal és már-már küszöbön állt a háború. A Föderációs tanács amilyen hamar csak lehet ki akarta próbálni a teszt fegyvert ami 2343-ra el is készült. A Föderáció első szubtéri fegyverét az Excelsior osztályú  U.S.S. T’Plek lőtte ki a Sigma 387-es rendszerben csilagidő szerint 21347.8-kor.

Az elsőként kilőtt fegyver egy isolitikus töltet volt ennek a tesztelései rejtve a nyilvánosságtól elrejtve zajlottak. A szubtéri fegyver egy nagy anyag-antianyag töltetből állt amelyet körülvett a Verterium Corterin és a Tungsten-Cobalt-Magnsiumból készült berendezés. Ezeket az anyagokat használták a szubtéri hajtóművek tekercseinél is és ezek alakították át a robbanást egy pulzáló szubtéri sugárzássá ami elegendő volt ahhoz hogy hatalmas detonációt okozzon bármely hajó hajtómű-gondoláiban egy fényperc alatt. A másodlagos robbanás több mint elég energiát volt képes leadni ahhoz hogy elpusztítsa a hajót. A Csillagflotta ettől a fegyvertől remélte a támadások hatékonyságának a javulását.

Ám az isolitikus töltet nem úgy viselkedett ahogy azt előre várták. A project elején a kutatók aggódtak amiatt hogy a felszabaduló szubtéri energia felszakítja a normál tér és a szubtér határát és egy szakadás jön létre. Alapos és hosszas kutatások után kiderítették hogy az ilyen szakadások minden fegyverhasználat után létre fognak jönni így ezeket a típusú fegyvereket nem lehet használni biztonságosan. A U.S.S. T’Plek által kilőtt töltet azonnal rést nyitott a szubtérbe ami elkezdett terjedni a Föderációs hajó felé.

A T’Plek megpróbált gyorsan impulzus sebességgel elmenekülni de a szakadás egyre gyorsult.

Senak kapitány megpróbálta megtisztítani a repedéstől a területet a hajó térhajtóművével de amint a hajtóművet elindították a szakadás megsemmisítette a T’Pleket minden legénységi taggal együtt. A későbbi vizsgálatok kiderítették hogy a hasadék vonzotta a T’Plek hajtóműrendszerében lerakódótt szubtér sugárzást. A vonzás egyenesen arányos a szubtéri sugárzás méretével. A T’Plek tehát a lehető legrosszabbat tette azzal hogy teret próbált váltani. A teljesen aktív hajtóműmag vonszolta mag után a szakadást keresztül az űrön a becsült 9.9992-as fokozattal ami szinte megegyezik a szubtéri rádióadások sebességével.  Tehát a szubtéri energiaforrások és sugárzások vonzzák az ilyen szakadásokat.

A veszteségek ellenére a Csillagflotta folytatta a témával foglalkozó kutatást egészen 2343-ig. Ám a fegyver hatásai hamar bebizonyították hogy kiszámíthatatlan eszközről is van szó. A tervezett töltetek 5%-át nem robbantották fel, 60% felrobbant ugyan de nem okozott szubtéri hatást csak egyszerű anyag/antianyag robbanást a maradék 35% pedig szubtéri szakadásokat okozott ami rögtön kiterjedt egy közeli szubtér energiaforrás felé. A tesztelések fokozott elővigyázatossággal készültek hatalmas szubtéri sugárzás generátorokat állítottak fel így a szakadások irányított vonalban mozogtak. Az elővigyázatosság ellenére a U.S.S. Armin majdnem megsemmisült amikor a szakadás nem a generált szubtéri sugárzást követte hanem a hajót.  A hajót a kapitány gyors döntése mentette meg mely szerint kivetették a hajtóműmagot így a szakadás nem követte őket tovább.

A Romulánok elleni védelemben a Klingon Narendra III.-nál elpusztult a U.S.S. Enterprise-C ez nagyban javított a Klingonok és a Föderáció közti kapcsolatot. Az ebben az évben megrendezett Khitomeri konferencián a Klingonok is bejelentették hogy ők is kísérleteztek hasonló technológiával és ugyanilyen akadályokba ütköztek. Egyetértettek abban hogy mindkét fél számára veszélyesek és kiszámíthatatlanok ezek a fegyverek használata, gyártása így betiltották őket. Eleinte csak a Föderáció és a Klingonok tartották be ezt a megállapodást de azóta rengeteg Alfa és Béta kvadránsbeli faj csatlakozott a szerződéshez. Az kivételhez tartozott a Son’A akik a töviskoszorúban élő BA’Ku-k leszármazottjai. A Son’A bejelentette hogy hadihajóikat felfegyverezte ilyen szubtéri fegyverekkel is. 2375-ben egy Son’A hadihajó kilőtt egy isolitikus töltetet a U.S.S. Enterprise-E-re, ez a töltet természetesen szakadást okozott amely majdnem megsemmisítette a Föderációs hajót de az utolsó pillanatban az kilőtte a reaktormagját így megúszta a pusztulást. 

A kutatócsoportok javaslata ilyen esetre az amelyet az Enterprise is tett: kivetni a hajtóműmagot mert akkor a sugárzás amelyet kibocsát a mag nagyobb mint a gondolákban lévő így nem a hajót hanem a reaktormagot követi.

Related Bejegyzések