Prometheus osztály

Típusa:
Támadó cirkáló
Elkészült egységek:
NX-59650 USS Prometheus (prototípus)
Építési időszak:
Nincs még tervben
Méretek:
Hossz: 415 méter
Sugár: 163 méter
Magasság: 64 méter
Szintek száma: 15
Tömeg: 950.000 tonna
Legénység: 175 fő

Fegyverzet:
Alapállapotban:
12 db XII-es típusú fézersor, teljes kimenet 60.000 TeraWatt
2 db pulzálótüzelésű kvantumtorpedó-vető + 290 torpedó
Szeparált állapotban:
Elsődleges rész:
6 db XII-es típusú fézersor, teljes kimenet 30.000 TeraWatt
2 db pulzálótüzelésű kvantumtorpedó-vető + 115 torpedó
Másodlagos rész:
4 db XII-es típusú fézersor, teljes kimenet 20.000 TeraWatt
3 db pulzáló tüzelésű kvantumtorpedó-vető + 175 torpedó
Harmadlagos rész:
8 db XII-es típusú fézersor, teljes kimenet 40.000 TeraWatt
Védelmi rendszerek:
Automodulált, nagy kapacitású, regenerálódó pajzsrendszer, teljes kapacitás 3.915.000 TeraJoule
Nehéz duránium/tritánium dupla burkolat + 18 cm ablatív páncélzat
Nagy kapacitású szerkezeti integritás mező
Sebesség:
Normál utazósebesség: 8-as fokozat
Maximális sebesség: kb. 9.99-es fokozat (még tesztelés alatt)
Erősségi index (Galaxy osztály = 1.000) Multivektor mód:
Sugárfegyver tűzerő : 1.800
Torpedó tűzerő : 3.375
Fegyverzet hatótávolsága és pontossága : 1.175
Pajzs erőssége : 1.450
Burkolat erőssége : 3.100
Sebesség : 4.125
Harci manőverezhetőség : 12.500
Összesített erősségi index : 2.347
Erősségi index (Galaxy osztály = 1.000) Normál mód:
Sugárfegyver tűzerő : 1.200
Torpedó tűzerő : 1.350
Fegyverzet hatótávolsága és pontossága : 1.175
Pajzs erőssége : 1.450
Burkolat erőssége : 3.100
Sebesség : 4.125
Harci manőverezhetőség : 8.500
Összesített erősségi index : 1.627
Diplomáciai fokozat :
2
Élettartam:
84 év
Felújítási időszakok:
Minimális: 1 évenként
Standard: 3 évenként
Jelentős: 12 évenként

2370-ban, a Domínium és a Föderáció közti első találkozás után a Csillagflotta reaktiválta a Defiant projektet, és folytatta a Sovereign tervezését. Azonban világossá vált, hogy szükség van egy egészen új technológiára; a Sovereign osztály hajói igen költségesek, a Defiantokat könnyű építeni, viszont korlátozott hatótávolsággal és hatásfokkal rendelkeznek. A Csillagflotta ezért úgy döntött, hogy ötvözi a különböző technológiákat az új hajóosztályban. Az ablatív páncélzat és a kvantumtorpedók, amelyeket a Defiant és a Sovereign osztályoknál használtak, valamint a fejlesztett hajótest geometria és szubtértechnológia, amelyeket a Sovereign és az Intrepid osztályoknál használtak, az új hajón is helyet kaptak.

A Csillagflotta a szeparációs terveket, a szétválasztható egységekből álló hajó koncepcióját is bevonta. Sok hajó képes az elsődleges hajótestet szétválasztani a hajó többi részétől, de ezt általában csak vészhelyzetben használják. Az egyesítés egy csillagbázis vagy űrdokk segítségét igényelte, és több napig is eltartott.

A Galaxy osztállyal a Csillagflotta egy kicsit továbbfejlesztette ezt a gondolatot. Az elsődleges hajótestnek, a csészealj-szekciónak és a hajtómű-szekciónak is van impulzus hajtóműve, ezáltal mindkét rész egy teljesen felszerelt csillaghajóként vehet részt a műveletekben. Az alapötlet az volt, hogy a csészealj-szekció a civilekkel és a családtagokkal a fedélzetén elhagyja a veszélyes zónát, és a hajtómű-szekció feltartja az ellenséget.

Azonban, ez a koncepció sohase volt annyira sikeres, mint azt a Csillagflotta akarta volna. A csészealj-szekció a hajtómű-szekció kiiktatása után már könnyű célpontnak számított. Amire szükség volt, az egy olyan hajó, amely hasonló erősségű részekre tud szétválni, és mindegyik rész hasonló térhajtómű kapacitással rendelkezik. Ezen technológiák kombinálásából született meg a Prometheus osztály.

A hajó 3 szekcióra képes szétbomlani: a felső-, és az alsó hajtómű-szekcióra és a csészealj-szekcióra. Mindkét hajtómű-szekciónak két gondolája van, míg a csészealj-szekció egy kicsi segéd-tér hajtóművel rendelkezik, ami a szétválás után lép működésbe.

A reaktormag elrendezése is különleges. A reaktormag hatékonysága részben a magasságán múlik – a hosszabb magban pontosabban lehet vezérelni az anyag és az antianyag reakcióját. A Csillagflotta a Prometheus minden szekcióját a Defiantéhoz hasonló maggal akarta felszerelni. Nagyon praktikus, hiszen csak 3 szint magas, de ezért kevésbé hatékony. A Definatnál ezt úgy oldották meg, hogy többszörözött anyag és antianyag folyamokat használtak, és így nagyobb kimeneti energiát kaptak. Ezzel egy jóval hatékonyabb reaktormagot kaptak, amely jól használható volt a Defiantnál – de a Prometheusnál nem.

A tervezők megoldásként egy különleges kialakítású reaktormagot hoztak létre. A reaktormagnak nem kevesebb, mint három reakciókamrája van hosszában. Normális működésnél az anyag a reaktormag tetejét tölti ki, míg az antianyag a mag alját, mint minden normális reaktormagnál. Az üzemanyag folyamok a felső és az alsó reakciókamrán is keresztül mennek, és végül a középső kamrában futnak össze. Így a reaktormag alapjában véve hasonlóan működik, mint egy standard modell, de a hosszabb magnak köszönhetően hatékonyabban.

A központi reakciókamra a szétválasztási részen fekszik, ezért a hajó szétválása után lekapcsolódik. Az alsó hajtómű-szekcióban ekkor lép működésbe a központi kamra alatt lévő másodlagos anyagtápláló, és ellátja az alsó reaktormagot deutériummal. Ez a művelet a felső szekcióban is hasonlóan zajlik le, itt az antianyagtápláló küldi fel az üzemanyagot a felső magba. Ennek eredményeként a hajtómű-szekciók hasonló hatékonysági fokon tudnak üzemelni, mint egy hagyományos űrhajó. A csészealj-szekció egy Defiant stílusú reaktormagot használ ilyenkor.

Az eredeti tervek szerint a csészealj szállította volna el a civileket, hasonlóan a Galaxy osztályhoz, de már térváltással. Azonban ezt a tervet gyorsan elvetették, és a csészealj-szekciót is felfegyverezték. Szétválasztott módban ez a hajó egyszerre három oldalról képes az ellenséget megtámadni, ezt hívják “multivektoros támadási módnak”.

A fejlesztés és a prototípus elkészülése három évet vett igénybe, és a USS Prometheus 2374 áprilisában szállt fel először. De a berepülő úton a romulánok ellopták a hajót. A Prometheus ereje világosan tükröződött az incidens során. Habár a prototípus még mindig tesztelés alatt van, a hajó képes arra, hogy igen komoly sérüléseket okozzon egy egyszerre támadó Nebula, két Defiant és egy Akira osztályú hajónak. Ugyanebben a csatában a multivektoros támadási módban elpusztított egy romulán harci madarat. A hajót végül két OSH segítségével sikerült visszafoglalni.

Related Bejegyzések