Orvosi trikorder

Az orvosi trikorder az általános trikorderek specializált változata. Speciális érzékelőkkel és analizáló programmal rendelkezik amelyeket orvosi célra fejlesztettek ki. Általában ez az első eszköz amivel az orvos megvizsgálja a beteget és a legtöbb betegséget ki is deríti. Az orvosi trikorderek épp olyan fontos kellékek a gyengélkedőn mint egy felderítőút során.

ORVOSI TRIKORDER FUNKCIÓI

Az orvosi trikorderek éveken keresztül szinte teljesen úgy néztek ki mint az általános trikorderek ugyanazzal a kezelőfelülettel rendelkeztek. Az egyetlen különbség az volt hogy rendelkezett egy kézi letapogató egységgel amelyet a trikorder tetején lehetett tárolni. Ez a kis méretű skannerel olyan területeket is érzékelni lehetett amit anélkül nem lehet.

A 24. századi trikorderek holografikus képalkotó rendszerrel is fel voltak szerelve illetve 2375-re. már genetikai letapogatást is lehetett velük végezni. A trikorderek összekapcsolhatóak PADDokal és a hajó főkomputerével is illetve a bioágyba csatlakoztathatóak így megkönnyítik a munkát.

ORVOSI TRIKORDEREK TÍPUSAI

2260-as évek

Különbség nem sok volt az általános és az orvosi trikorder között de ekkor már rendelkezett egy kisebb letapogató egységgel amelyet egy kamrában lehetett tárolni a berendezés memóriája alatt.

2280-as évek

A Csillagflotta orvosi technológiájának a nagy része fel lett újítva az USS Enterprise-al együtt ez alól a trikorderek sem voltak kivételek. Az irányító és adatközvetítő panelek az eszköz tetejére kerültek így a méretük jóval kisebb lett.

2360-as évek

A 2360-as évekre teljesen megváltoztak a trikorderek és a TR-560-as azonosítót kapták és ezek lettek a Csillagflotta 6. trikordertípusai. Sokkal több képességgel rendelkeztek mint elődjeik. Az orvosi verzióra egy kiegészítő egységet tettek amely tárolta a kézi letapogatót.

2366

2366-ban kisebb átalakításokat eszközöltek a TR-560-asokon így azok TR-580-asok lettek. Az új orvosi trikorder szinte teljesen ugyan az volt mint amit a 2360-as évek elején fejlesztettek ki de az elején elhelyezett interfészek már Csillagflotta szabványos LCARS kezelőfelülettel rendelkeztek.

2372

2372-re egy új  trikordert alkottak meg amely a TR-590-es nevet viseli ez a TR-580-as felújított verziója de sokkal kisebb és áramvonalasabb. Az orvosi trikorder ismét tartalmazott egy kézi egységet amelyet már nem az eszköz tetejére illesztettek hanem a hátába. Ez a verzió már képes volt időtorzulásokat is érzékelni.

2379

A Csillagflotta ezután a TR családtól teljesen eltérő új trikordert épített. Inkább hasonlít egy PADD-ra mint egy trikorderre. Egyetlen nagy érintő-képernyőről vezérelhető és már nem összecsukható mint az elődjei.

Related Bejegyzések