Tamarianok

A tamariánok, vagy ahogy magukat hívják, Tama gyermekei egy idegen faj a Star Trek: Az új nemzedék című filmsorozatban. Külsőleg valamivel alacsonyabbak és köpcösebbek, mint az emberek, bőrük színe sötétebb vagy élénkebb az emberekénél (sötét rózsaszín, sok egyednél a fejtetőn közelről látható élénk vagy sötétebb, díszítő mintázatot alkotó apró vörös bőrterületekkel). Fejük szőrtelen, a fejtetőn és oldalt szelvényezettnek tűnő, páncélszerű csont-vagy bőrkinövésekkel. Orrlyukaik feltűnően nagyok, szemük és szájuk hasonló az emberekéhez. A sorozatban feltűnő valamennyi tamarián egy-egy tőrt hord magánál az egyenruhája mell-részén, egy szíjra fűzött tokban.

Több évig Tamar gyermekei voltak egyik legtalányosabb faj az Alfa quadránsban. Az első kapcsolat 2268-ban volt de lehetetlen volt kommunikálni velük. A fordító gép megfelelőnek látszott ahhoz, hogy tökéletesen lefordítsa a Tamarian nyelvet angolra. Ennek ellenére az angol szavak és mondatok értelmetlennek tűntek. Történt ez azért mivel a Tamarián nyelv a metaforákra épül amit az univerzális fordító ugyan lefordít de az nem érthető.

Az elkövetkezendő száz évben minden kommunikációs kísérlet a Tamarianokkal hasonlóan kudarcba fulladt. Végül a Tamarianok drasztikus lépésre szánták el magukat. 2368-ban egy Tamarian hajó elment az El Adrel rendszerbe és egy jelet kezdett sugározni a föderáció felé. Az Enterprise-D-nek kellett válaszolnia. Mikor megérkeztek a rendszerbe lesugározták a saját Dathan kapitányukat és Picard kapitányt a bolygó felszínére csapdába ejtve őket.

Darhan és Picard egy napra a bolygón maradt mialatt megtanulta a Tamarian nyelvet. Picard felismerte hogy a Tamarianok idézetekkel kommunikálnak a történelmükből, metamorfózisokban beszélve. Picardnak sikerült elég metamorfózist megtanulnia hogy kommunikáljon a Tamarianokkal alapszinten, megalapozva a további kommunikáció alapját. Balszerencsére Dathan kapitány életét vesztette a bolygón.

Ezután a föderációnak volt pár kapcsolata a Tamariánokkal. Egy csoport történész és nyelv specialista ment tanulmányozni a Tamarianokat, megkezdve egy évtizedekig tartó munkát. A tamariánok több epizódban nem szerepeltek, azonban a “The Sky is the Limit” c. novelláskötet egyik fejezetében újra felbukkantak. Innen kiderül, hogy a tamariánok agya jelentősen különbözik a többi humanoid fajétól, s teljesen másképp fogják fel mind az idő, mind az én fogalmát, mint az emberek. Metaforáik árnyalásában nagy szerepet játszanak olyan metakommunikatív elemek, mint pl. a hanglejtés, de a különbségek annyira finomak, hogy ezt az általános fordító nem képes érzékelni. Az absztrakt viszonyok leírására (pl. a matematika, általában a tudományok, vagy az űrhajók építése) a tamariánok nem is a beszélt nyelvüket használják, hanem ilyenkor zenével kommunikálnak.

Related Bejegyzések