Hideki osztály

Típusa:
Őrjáratozó hajó
Elkészült egységek:
Összesen 1200 hajó épült négy fő típusban. A szövetségesek 892-t számoltak meg belőlük.
Építési időszak:
2345-2370
Méretek:
Hossz: 100 méter
Sugár: 42 méter
Magasság: 23 méter
Szintek száma: 6
Tömeg: 100.000 tonna
Legénység: 40 fő

Fegyverzet:
2 db V-ös típusú fézerágyú, teljes kimenet 3.750 TeraWatt
2 db fotontorpedó-vető + 20 torpedó
Védelmi rendszerek:
Pajzsrendszer, teljes kapacitás 94.500 TeraJoule
Standard kelindid dupla burkolat, plusz 2 cm vastag páncélzat
Standard szerkezeti integritás mező
Sebesség:
Normál utazósebesség: 5-ös fokozat
Maximális sebesség: 7.5-ös fokozat
Erősségi index (Galaxy osztály = 1.000):
Sugárfegyver tűzerő : 75
Torpedó tűzerő : 50
Fegyverzet hatótávolsága és pontossága : 55
Pajzs erőssége : 35
Burkolat erőssége : 260
Sebesség : 431
Harci manőverezhetőség : 18.000
Összesített erősségi index : 120
Diplomáciai fokozat :

Élettartam:
36 év
Felújítási időszakok:
Minimális: 3 évenként
Standard: 9 évenként
Jelentős: 18 évenként

A Hideki osztály a kardassziai flotta legfontosabb hajói közé tartozik, már csak a nagy számuk miatt is. A kardassziaiak mindig kerestek egy olyan hajót, amelyet könnyű megépíteni, és a méretéhez képes komoly fegyverzetet hordoz; a Hidekivel ezeket sikerült teljesíteni. Habár ezeket a hajókat mindig összehasonlítják a klingonok B’Rel osztályú Ragadozómadaraival, ez egy kicsit mondhatni tisztességtelen. A kardassziaiak hangsúlyozzák, hogy ezeket a hajókat határ menti őrjáratozásra és védelmi szerepekre tervezték, amelyek képesek megvédeni a kardassziai űrt, felszabadítva ezzel a nagyobb hajókat a támadó feladatokra. A B’Rel ezzel szemben egy teljes képességű támadó hajó, bár a könnyebbik fajtából. Amíg a Hideki kisebb erővel rendelkezik, mint klingon “testvére”, a kardassziai hajó csak harmadannyiból készül – és három Hideki bizonyosan könnyedén felvehetné a versenyt egy B’Rel osztályú hajóval.

A Hideki sok ideig képes 5-ös fokozatban haladni, és ezzel a határ viszonylag nagy részét bejárni. A fegyverzet elegendő arra, hogy a Hideki elbánhasson a kalózhajókkal, támogathassa a nagyobb flottaakciókat, vagy felderítőként működjön.

A Hideki nagyon nagy számban készült, és egy ilyen méretű hajótól szinte elvárhatóan számos változatban tervezték. Az egyes típus, az alap Hideki osztály leírása fentebb látható; a kettes típus 4 méterrel hosszabb, több üzemanyagot hordoz és a nagyobb fokú automatizálás miatt a legénységet 32 főre csökkentették, növelve ezzel a szállások minőségét, így ez a változat hosszabb távú járőrözésre is képes. A hármas típusnak fejlesztett érzékelői vannak, mint a korábbi modelleknek, és a hatékonyság növelésének érdekében új reaktormagot kapott. A négyes típus egy új modell, amelynek nagy sűrűségű páncélzata van, és egy harmadik fézerágyút is kapott, habár ezzel csökkent a maximális sebessége, és a hatótávolsága.

A Hideki a szolgálatban megbízható hajónak bizonyult, amely igen népszerű volt a legénység körében. Harcban jól vizsgázott a gyenge fegyverzetű hajók ellen; a Hideki debütálására egy flottaakcióban akkor került sor, amikor a Domínium elfoglalta a Deep Space Nine-t. Ebben az ütközetben, a nehéz fegyverzet és a védelmi rendszerek ellen a Hideki már nem szerepelt olyan fényesen. A résztvevő 34-ből 23 megsemmisült vagy súlyosan megrongálódott. A Domínium háború alatt a Hideki nem vett részt több támadó akcióban, de e helyett ellátták a jó öreg járőrözési feladatukat. Habár a B’Rel osztályú hajók a háború elején igen komoly győzelmeket arattak a Hidekik fölött, a kardassziai hajók később hármas vagy még nagyobb csoportokban kezdtek el járőrözni, néha még jem’hadar hajók társaságát is élvezhették.

Related Bejegyzések