K’Vort osztály

Típusa:
Cirkáló
Megépített egységek:
I.K.S. K’Vort, I.K.S. Pagh plussz 306 darab épült 2327 óta. Jelenleg 240 darab van szolgálatban.
Építési időszak:
2327-2369
Méretek:
Hossza: 300 méter
Sugara: 240 méter
Magassága: 60 méter
Szintek száma: 15 (a gondolák nélkül)
Tömege: 800.000 metrikus tonna
Legénység létszáma: 390 fő

Fegyverzet:
2 darab Mark 10-es diszruptorágyú, 6 darab Mark 8-as diszruptorágyú, teljes kimeneti energiájuk 28.000 TeraWatt, 2 fotontorpedó-indító + 385 torpedó, 4 darab kisegítő torpedóindító
Védelmi rendszerek:
Pajzsrendszer, teljesítménye 1.890.000 TeraJoule, duránium/tritánim páncélzat
Sebessége: (TNG skála)
Normál cirkálósebesség: Warp 6
Maximális cirkálósebesség: Warp 7.8
Elérhető maximális sebesség: Warp 9, tíz órán át tudja tartani
Erősségi index: (Galaxy osztály = 1.000)
Sugár tűzerő: 280
Torpedó tűzerő: 320
Fegyverzet hatótávolsága és hatékonysága: 340
Pajzs erőssége: 350
Páncélzat erőssége: 400
Sebesség: 800
Harci manőverezhetőség: 1650
Átlagos erősségi index: 400
Élettartama:
50 év
Felújítási időszakok:
Minimális: 1 évenként
Standard: 5 évenként
Jelentős: 10 évenként

Egyetlen pillantás is elég a K’Vort osztály hajóira, hogy láthassuk mi volt a tervezők szándéka. A K’Vort osztály kinézetre nagyon hasonlít a B’Rel osztályú Ragadozómadárra, de a K’Vort háromszor olyan hosszú és minden más értékét tekintve tizenötször nagyobb mint kisebb társa, ezzel már a cirkáló kategóriába tartozik. A kapott helyet a tervezők arra használták fel, hogy még egy torpedóindítót és még négy kisegítő indítót helyezzenek el, a B’Rel egyével szemben, a Mark 8-as diszruptorokat lecserélték Mark 10-esekre és másodlagos fegyverzetként hat Mark 8-as ágyút építettek be.

A K’Vort osztály 2327-ben lépett szolgálatba, és jelenleg is a klingon flotta egyik tagja. A kibővített tervezési programnak köszönhetően az elmúlt több, mint negyven év során frontvonalbeli hajó volt, egészen a Vor’Cha osztályú támadócirkálók megjelenéséig. Ez idő alatt a K’Vort osztály főleg baráti határövezetben teljesített szolgálatot, például Föderációs határon, vagy olyan küldetésekben vett részt, ahol nem volt szükség élvonalbeli hajóra. A K’Vort osztály hajóira nagy szükség volt a klingonoknak a kardassziaiakkal vívott háborúban és a Föderációval való hivatalos konfliktus idején is, ahol kiválóan működtek. Jelenleg a Dominion elleni háborúban vesznek részt, ahol nem igazán hatékonyak, a felettük eljárt idő és a “másodhegedűsi” szerep miatt nagy a veszteséglistájuk. Mindezek ellenére, hogy számuk ennyire drasztikusan csökkent az utóbbi időben, ezt a hajóformát valószínűleg több más tervezetben is látni fogjuk az századforduló után.

Related Bejegyzések